Från ballerina till etta i världen i diskus

Uppdaterad 2021-05-15 | Publicerad 2020-10-15

Valarie Allman.

Valarie Allman, 25, skrev historia när hon vräkte iväg diskusen 70,15 meter i somras.

Nu avslöjar hon varför.

Åren som ballerina fick henne att dansa in i ringen.

– Och jag kan se en direkt koppling till att hon varit en duktig dansare, säger Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson.

Det där med dans och diskus kom ju upp i somras, men i ett helt annat sammanhang.

I Vesteinn Hafsteinssons målande beskrivning av Daniel Ståhl efter att ha sett honom göra årets längsta kast (71,37) i Sollentunas GP.

– Han ser ut som en 160-kilos ballerina i ringen, sa Vesteinn.

Det var hans bild av den perfekta diskuskastaren.

Mjuk, smidig, koordinerad.

Och medan de flesta såg det som en motsägelsefull jämförelse, har diskusen fått en tidigare ballerina som världsetta på damsidan.

Valarie Allman är säsongens sensation i damernas diskus.

Personligt rekord med tre meter

Hennes amerikanska rekord på 70,15 kom den 1 augusti hemma i USA, men gick under radarn för de flesta. Det var personligt rekord med exakt tre meter och gjorde henne till överlägsen världsetta på damsidan 2020.

Och en av bara tre kvinnliga diskuskastare som nått drömgränsen 70 meter på 2000-talet.

Nu efter säsongen tackar hon ungdomsåren som dansare för framgångarna.

– Dansen var min första kärlek, säger hon till World Athletics.

Damdiskusens världsetta har dansat sedan barnsben och tävlingsdansat sedan tioårsåldern. Det var både klassisk balett, jazzbalett, stepp och hip-hop.

Nu berättar Allman för World Athletics om att de grunder hon lärde i dansen har hjälpt henne att bli världsetta i diskus.

– Dansen var en stor del av mitt liv redan från unga år. Jag tränade fyra timmar om dagen, fem, sex dagar i veckan, berättar hon.

– Det är så mycket precision i dans. På träningen kunde vi upprepa rörelser om och om igen för att göra dem lite bättre Det lärde mig att tänka på de allra minsta detaljerna och att det alltid finns vägar att bli bättre.

– När jag sedan började med diskus, tänkte jag på alla rörelserna som koreografi. Jag lärde mig grunderna snabbt tack vare dansen.

Valarie Allman.

”Kändes att jag hade talang”

Då var hon fjorton år och friidrottscoachen på hennes high school hade sett potentialen och övertalat henne att prova på sporten.

Den 183 centimeter långa Allman provade höjdhopp, sprang 200 och 400 meter, men kände sig hemma först då hon hamnade i diskusringen.

– Det kändes direkt att jag hade talang för det, säger hon.

Och Daniel Ståhls tränare Vesteinn Hafsteinsson förstår vad hon menar.

– Det är många rörelser som är de samma som i diskus. Och Allman har en extremt bra teknik och kastar extremt långt i förhållande till kroppsstorlek och styrka, säger han.

Han jämför henne med Simon Pettersson snarare än Daniel Ståhl.

Simon som kom från mångkampen och blev diskuskastare och sakta utvecklats från år till år. Precis som Allman.

– Vissa människor är stora och starka från början. Daniel Ståhl hade aldrig kunnat hoppa höjd och hade en kortare väg till toppen. Andra kommer från andra idrotter och bygger upp muskelstyrkan under lång tid. Jag gillar båda typerna, säger Vesteinn.

– Och gymnastik och dans innan puberteten är extremt bra förberedelse för vilken idrott du än vill syssla med i framtiden.

I Valarie Allmans fall har det haft en sensationell effekt.

Från discodans till diskusdans.

Följ ämnen i artikeln