Hoppa till innehållSportbladetSportbladet

Dagens namn: Bengt

Nyckeln bakom nya VM-succén

Publicerad 2025-03-10

TRONDHEIM. Ebba Andersson, 27, följde upp två VM-guld med tre VM-guld.

Metoden var inte så krånglig.

Men den hade kanske inte varit lika lätt att genomföra utan landslagets utbrytare.

Följ ämnen
Längdskidor
Ebba Andersson: "Hoppas jag kan känna mig stolt med lite distans från detta"
Ebba Andersson: "Hoppas jag kan känna mig stolt med lite distans från detta"
3:57

I VM för två år sedan tog Ebba Andersson medalj i alla lopp hon ställde upp i. Totalt blev det fyra medaljer och två individuella guld.

Efter mästerskapet berättade Andersson att hannes pappa och tränare Per-Ola hade tagit ledigt från jobbet i tre månader för att träna med henne.

– Hon kände en trygghet i att vara hemma och koncentrera sig på sig själv, sa Per-Ola då.

Nu, 2025, blev det ungefär likadant. Även om den avslutande femmilen innebar en fjärdeplats efter ett snöpligt fall tog Andersson tre guld på fyra lopp (skiathlon, 10 kilometer och stafett).

Ebba Andersson tillsammans med pappa Per-Ola i Planica 2023.

Kopierade succérecept

I VM 2025 har Ebba Andersson och Jonna Sundling varit mästerskapets otvivelaktiga drottningar. Och Anderssons segerrecept är faktiskt ungefär samma som förra gången.

Inför VM valde hon återigen bort läger utomlands för att vara hemma och träna med sin pappa. Hur mycket det betytt är nästan svårt att beskriva.

– Otroligt mycket. Det har verkligen varit nyckeln för mig och det har vi också verkligen sett data på. Det är först då som jag har lyckats vinna guldmedaljer individuellt, säger Andersson.

Per-Ola berättar att han och Ebba la en plan redan i maj förra året. Planen kunde följas eftersom Ebba höll sig frisk.

– Hon fick vara hemma i Sollefteå och träna innan Tour de Ski och innan SM var hon i Sollefteå. Sedan körde hon precamp i Sollefteå och vi har trissat upp formen mot VM, säger Per-Ola Andersson.

Upplägget har nästan varit samma som inför VM i Planica 2023.

– Vi har ju tänkt så. Det är dumt att ändra ett vinnande koncept. Varför ska vi göra det och tro att du kan uppfinna hjulet igen? Hon var i form i Planica. Sedan är det inte alltid så lätt. Det är människor vi håller på med. Men den här gången lyckades vi som det ser ut.

Tacklade motgångar

Ebba Andersson hade en ganska lång formsvacka, även om formsvacka kanske är att ta i för någon som ändå är med och kämpar om pallplatser i världscupen. Men faktum är ändå att hon inte vann någon världscuptävling på ungefär 14 månader förrän hon tog hem VM-genrepet i Falun.

Under den tiden åkte Andersson på ett par motgångar. Bland annat karriärens sämsta resultat, som kom på dåliga skidor i Tour de Ski den här vintern. Men trenden vände och Per-Ola Andersson är inställd på att fortsätta på inslagen väg. Han har varit tjänstledig från sitt jobb på skidgymnasiet hela säsongen för att träna med dottern, sonen Fredrik Andersson och Ebba Anderssons pojkvän Gustaf Berglund.

– Vi får se hur det blir framgent, säger Per-Ola Andersson.

Ebba lär väl vara sugen på att kopiera det ni har gjort in mot OS …

– Jag hoppas det (skratt). Man kan i alla fall visa på att det är två succé-VM.

Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Trion bröt sig ur landslaget

Ebba Anderssons satsning med sin pappa hade kanske inte varit möjlig utan Linn Svahns, Frida Karlssons och Maja Dahlqvists utbrytning för några år sedan. Trion valde att lämna landslaget 2022, eftersom de inte kom överens med landslagsledningen om träningsupplägget.

När Svahn, Karlsson och Dahlqvist kom tillbaka till landslaget skedde det efter en uppgörelse om att kunna bedriva mer individuellt anpassad träning med egna tränare. Ebba Andersson tror att lagkamraternas utbrytning var viktig för att ge chansen till egna träningsupplägg.

– Indirekt tror jag det absolut. Sedan är det i ett nästa steg att landslagsledningen har varit så tillmötesgående på den punkten, säger hon.

Per-Ola Andersson håller med om att utbrytarna kan ha öppnat en dörr.

– Det tror jag nog. Litegrann faktiskt. Det kanske var en liten katalysator. Det är svårt att säga för mig, för jag tycker vi har fått jobba väldigt individuellt tidigare också. Det var inte helt stängt men det var tuffare. Nu har det varit mycket enklare, kanske också tack vare att de såg att det fungerade i VM i Planica. De var ganska trygga med den biten och det känns jättebra.

Jämför med fotbollen

Per-Ola Andersson tycker att individuell träning med egna tränare känns självklar 2025.

– Den utvecklingen ska vi gå mot. Att man kan lägga upp sin egen del. Det blir mer och mer individuellt, fast vi är i ett lag. Man kan titta på fotbollen. Liverpool och Manchester City har också individuell träning, med lagspel så klart. Så man måste se till varje individ. Men när tävlingarna börjar är vi tillsammans och jobbar mot det.

Per-Ola Andersson hyllar också samarbetet med landslagstränarna. De samarbetar under läger, skickar träningsvideor, diskuterar och har gemensamma träningspass. De ser individen tillsammans.

– Landslagstränarna är mer samarbetsvilliga i dag. Vi samarbetar mycket mer. De är också delaktiga i det här, det får vi inte glömma bort. Jag lägger upp träningen men de är en del av framgången, säger Ebba Anderssons succétränare.

Svenska doldisen gör succé – i fel land: ”Gör omvänd Duplantis?”
Svenska doldisen gör succé – i fel land: ”Gör omvänd Duplantis?”
13:55
 

Följ ämnen i artikeln