Boston Celtics var illa ute mot Atlanta – då klev Jonas Jerebko fram och låg bakom vändningen.

”Svenske Larry Joe Bird”, skriver sportjournalisten och Boston-patrioten Bill Simmons.

Larry Bird i Boston Celtics.

Jonas Jerebko fick starta sin första match sedan 2013 senast. Då tackade han för förtroendet genom att göra en jättematch. I den fjärde slutspelsmatchen mot Atlanta Hawks fick svensken återigen chansen från start.

Som han tog den.

Låg under i halvtid

Boston låg under med två poäng i halvtid, 46-48. Då hade Jerebko inte storspelat.

Men när han byttes in med sju minuter kvar av den tredje perioden hände det grejer. Boston låg som mest under med 16 poäng och hade 49-64 när svensken kom in, men efter att Jerebko hade dragit i två raka treor i slutet av tredje var ställningen 70-73 inför den sista perioden.

Svensken inledde fjärde med att göra fyra raka poäng och Celtics hade vänt matchen efter att tio av de tolv senaste poängen kommit från Jerebko. Marcus Smart höll sedan Boston kvar i matchen och med en och en halv minut kvar drog Jerebko i ytterligare en trea till 90-86. Men Atlanta svarade med två raka treor och matchen gick till förlängning.

Där var Boston starkast och hemmalaget vann med 104-95. Celtics har nu kvitterat serien till 2-2 i matcher.

Jämförs med legendaren

Jerebko, som hyllades stort av både kommentatorer och fans, slutade på 16 poäng och tio returer efter en av hans bästa insatser den här säsongen.

Längst går förmodligen sportjournalisten och Boston-patrioten Bill Simmons som jämför Jerebko med Celtics kanske störste spelare genom alla tider.

”Svenske Larry Joe Bird”, skriver Simmons på Twitter.

Larry Bird vann tre NBA-titlar och utsågs till hela ligans mest värdefulla spelare lika många gånger under storhetstiden på 1980-talet.