Tennistalangen uttagen till landslagsläger: ”Vill bli bäst i världen”

Uppdaterad 2021-05-10 | Publicerad 2018-12-14

Nästa vecka tar tennistalangen Caijsa Hennemann ett nytt steg mot världseliten.

17-åringen är uttagen till en landslagssamling inför Fed Cup.

Samtidigt håller hennes team en försiktig hållning till seniorklivet.

– Jag vill bli bäst i världen och möta de bästa spelarna i framtiden, men jag är bara junior en gång, säger Caijsa Hennemann.

Träningspasset på hemmaklubben Ullevi TK i Göteborg genomförs med rejäl dos jetleg i kroppen.

Caijsa Hennemann, 17, kom dagen före vi ses hem från en månad i USA. Det fanns en del att bocka av på listan för en ung, ambitiös tennisspelare som strävar uppåt; längsta matchperioden utomlands och de första tävlingarna utanför Europa.

Vardagen i världens toppskift av juniorer är utvecklande för gymnasietonåringen från västra delarna av Göteborg.

Är Caijsa Hennemann Sveriges nästa stora tennisstjärna?

– Jag får tävla mot de bästa juniorerna, jag får möta väldigt bra spelare och får lära mig väldigt mycket. Jag försöker utvecklas varje dag, säger hon.

I december varje vinter är vi ett antal skribenter på Sportbladet som får uppdraget att sia om vad som kommer att ske i sportvärlden följande år. Inför 2018 spådde jag att just Caijsa Hennemann skulle få sitt genombrott.

Och det fick hon på sätt och vis, vilket jag passar på att tacka för när vi ses.

Caijsa Hennemann ler.

Och det finns mycket att glädjas åt för den unga göteborgskan.

Hon har vunnit SM och tagit klivet upp på högsta juniornivå internationellt.

Tävlingarna i ITF, som är juniortennisens internationella tour, är graderade i nivåer och göteborgskan har tagit sig in på tävlingar i nivå ett. På ett drygt år har hon klivit över hundrastrecket och upp till 59:e plats på juniorernas världsranking.

Bytte om i samma omklädningsrum som stjärnan

I somras spelade hon juniorernas Grand Slam i Wimbledon. Det var en stor upplevelse nära stjärnorna på anrika banor, dit hon tog sig som ”Lucky Loser” i kvalet.

Hon fick nypa sig i armen när hon bytte om sida vid sida med Sloane Stephens och kunde komma åt och ta en bild på Roger Federer.

– Jag spelade på en bana och kunde se centercourt. Jag var så nervös, men sen njöt jag hela matchen, säger hon.

Clara Bruel, Frankrike, är just nu rankad världsetta för juniorer. Caijsa Hennemann känner när hon är ute på ITF-tävlingarna att steget längst upp inte är orimligt.

– Jag tävlar mot och ser allra de bästa juniorerna, jag ser inte att vi i Sverige ligger så långt efter på banan. Det handlar om att man måste vara seriös till hundra procent. Jag försöker varje dag göra allt jag kan för att bli bra.

Varifrån kommer drivkraften?

– Redan när jag var liten så tävlade jag och min syster i allt när vi inte spelade tennis. Det kommer väl från mamma och pappa. Men det är inte min pappa eller någon annan som har sagt "Caijsa du ska bli bäst i världen", det kommer från mig själv, säger Caijsa.

Föräldrarna är ett starkt stöd för Caijsa och systern Ebba, som också hon är tennisspelare.

De vet också att en satsning av den här karaktären kostar.

Peter Hennemann förser mig med en kalkyl. Totala omkostnader för Caijsa Hennemann landar årligen på en knapp miljon kronor.

– Det saknas en del pengar, men det löser vi.., säger Peter Hennemann.

Förutsättningarna underlättas av ett riktat talangbidrag från Sveriges olympiska kommitté till en egen personlig tränare och platsen i akademin Good to Great där Magnus Norman finns som tränare betyder mycket.

– Där får jag den bästa träningen. Jag får spela med jättebra spelare och de kan resa med mig. Man har alltid tränare och spelare med på resan vilket betyder mycket, säger Caijsa Hannemann.

Hoppas slå sig in i landslaget

Efter nyår väntar Australien Open dit hon åker med en grupp från Good to Great. Magnus Norman är förstås med, men har sitt fokus på Stan Wawrinka.

Men redan nästa vecka står en fin utmaning och knackar på dörren.

Caijsa Hennemann är uttagen till landslagets läger inför Fed Cup. Det innebär ett träningsläger i Stockholm med bland andra Johanna Larsson.

Sex spelare totalt är med på lägret, fyra av dem får chansen i februari när Federation Cup spelas.

– Jag är jättetacksam över att få vara med och träna med de bästa seniorerna i Sverige och två av de bästa i världen. Det är ett Fed Cup-läger och jag måste vara med någonstans så jag finns med på en intresselista. Det hade varit jättehäftigt att bli uttagen, men jag är glad för att jag får var med på lägret först. Jag har bara varit på läger med spelare i min ålder, det ska bli spännande att lära känna de som är äldre, säger Caijsa.

Hon kommer under 2019 fortsätta att tävla på juniornivå, men samtidigt nosa på seniortävlingar.

Teamet kring henne skyndar långsamt. Fokus är på utveckling, inte resultat.

Men det är inte helt enkelt när det finns yttre förväntningar på snabba kliv för en kommande stjärna.

– Jag tycker att många hoppar över till seniortävlingar alldeles för tidigt. Jag tror att man ska vara junior så länge som möjligt. Det finns tre-fyra spelare i Caijsas ålder som bara spelar seniortävlingar och gör det bra, säger Peter Hennemann som samtidigt pekar på risken att tappa lusten om man tar klivet för snabbt.

– Det är också en utmaning med förbundet. De vill gärna ha en profil ute, men vi dämpar, säger Peter.

– Jag är bara junior en gång i livet...., säger Caijsa och fortsätter:

– Jag får jättebra matcher när jag möter de bästa juniorerna i världen. Jag tycker att det är perfekt att blanda.

Hennes förebild på banan är ryskan Maria Sjarapova.

– I alla år har jag sett upp till Maria Sjarapova, framförallt till hennes mentala förmåga. Jag tycker att hon är väldigt proffsig och fokuserad på banan. Spelmässigt gillar jag Halep och Wozniacki, men Sjarapova är den största förebilden.

Serena Williams?

– Det är ingen förebild... Jag tycker inte riktigt om henne faktiskt spelmässigt.

Hur ser din vision ut, vad hoppas du att din verklighet ser ut om fem år?
– Jag hoppas att jag är på WTA-touren. Jag vill bli bäst i världen och möta de bästa spelarna i världen. Och vinna Grand Slams. Men framförallt hoppas jag att vara på väg att bli den spelare jag vill vara.

Och vilken spelare är det?

– Det är en väldigt komplett spelare, en krigare som spelmässigt är komplett. Jag gillar forehand bäst. Jag har alltid varit en säker defensiv spelare. Jag har utvecklat mitt offensiva spel men det behöver jag fortsätta göra. Sen handlar det mycket om att få en bättre serve och retur.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.