Avslöjar: Frankrikeproffset lägger av

Hampus Jildenbäck: ”Jag är färdig med handbollen”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Landslagsaktuell, proffs i Frankrike och på karriärens topp.

Nu har Hampus Jildenbäck rivit kontraktet, flyttat hem och lagt av med handbollen.

– Jag känner mig färdig med handbollen, säger högersexan som nu satsar på den civila karriären.

Hampus Jildenbäck utsågs till handbollsligans bästa högersexa två säsonger i rad, 2016–18, innan han i januari 2019 lämnade Lugi för Saint-Raphaël på den franska rivieran.

Han spelade VM-playoff 2018 och var uttagen till landskamperna i juni 2019 men fick då tacka nej på grund av en krånglande axel.

Men axeln blev bra och i våras, innan coronautbrottet, spelade han sitt livs handboll med toppmatcher mot de franska storlagen.

– Jag var på topp form- och karriärmässigt, säger han själv.

”Inte mycket höll mig kvar”

Nu kan Sportbladet berättas att handbollsstjärnan lagt av.

32-åringen rev kontraktet i Frankrike, som gällde ett år till, och är nu tillbaka i hemstaden Stockholm.

– Jag känner mig färdig med handbollen. Jag har testat Frankrike-grejen, vilket var ett mål, och det var inte så bra som jag hade tänkt mig.

På vilket vis?

– Tränarna var inte jättebra och klubbledningen överlag var inte så proffsig. Det var bättre spelare och mer pengar, men spelsystem och ideologi och sånt var inte på något sätt bättre än i Lugi under Tomas (Axnér). Jag hade heller inte så mycket gemensamt med så många av mina lagkamrater. Även om jag bodde på rivieran och kunde sitta och titta ut över vattnet så var man ganska ensam. Det var mycket tid som skulle fördrivas och träningarna var inte roliga.

Det tog slut med franska flickvännen i vintras.

– Det var inte mycket som höll mig kvar mer än bilden utifrån att vara proffs på franska rivieran.

Flyttat hem till Stockholm

Till saken hör också att Jildenbäck, som parallellt med att han spelade i Lugi började satsa på en civil karriär, fick ett erbjudande om en chefstjänst hos sin gamla arbetsgivare, den stora industrikoncernen Trelleborg AB, som han hade svårt att motstå.

– Det är egentligen för bra sett till den erfarenhet jag har och var inget jag ville tacka nej till bara för att sitta själv i Frankrike ett år till.

Han har nu flyttat hem till Stockholm.

– Jag vill bo i Stockholm igen, vilket jag inte gjort sedan jag var 18 år. Det är här jag har min familj och mina vänner.

Men det kan bli några enstaka matcher till. Han har tackat ja till att hjälpa AIK lite i allsvenskan.

– Jag kommer nog vara med och spela och träna när jag kan och det passar med jobbet. men jag ska inte stå i vägen för någon yngre, säger Jildenbäck.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN