RIO DE JANEIRO. Pia Sundhage tycker att Sverige vann ett guld.

Nilla Fischer känner motsatsen.

– Det känns skit tycker jag. Vi har förlorat en guldmedalj, säger hon.

Historien upprepade sig. Sverige har återigen förlorat mot hopplösa Tyskland. För tionde gången i följd.

Finalen på Maracanã bjöd på en annan matchbild än den vi fick se mot både USA och Brasilien där Sverige under långa perioder var tillbakapressade långt ner på egen planhalva.

Trots mer öppet spel med chanser åt båda håll var det mållöst i halvtid – men i andra var det Tyskland som fick utdelning direkt.

Dzsenifer Marozsan fick bollen vid straffområdeslinjen och placerade snyggt in 1–0-målet i Hedvig Lindahls vänstra kryss.

En uppförsbacke för Sverige som blev ännu brantare när Linda Sembrant fick en snedträff och olyckligt rakade in en stolpretur från en tysk frispark in i eget mål.

Hade jättelägen

Sverige gav dock inte upp och det dröjde inte många minuter innan inhopparen Stina Blackstenius satte reduceringen. Schough spelade in till Blackstenius som stötte in 2-1.

Sverige kämpade, slet och jagade en kvittering – men fick aldrig in bollen.

– Det är blandade känslor. Vi är så nära. Med lite distans tror jag att vi kommer att vara stolta över vad vi har presterat, säger Caroline Seger efter slutsignalen.

Finalen slutade dock 2-1 och den svenska mardrömssviten mot Tyskland fortsätter.

På efterföljande presskonferens talar Pia Sundhage hellre om sin stolthet över laget än besvikelse över förlorat guld.

– Det är tomt. Jag sa till spelarna efteråt att de måste njuta av silvret. Jag tycker att vi vann silver i stället för att förlora ett guld. När man ser på resultatet så var det väldigt bra. Men vi spelade även bra mot ett av världens bästa lag, säger Pia Sundhage och tillägger:

– Jag är stolt över hur vi spelade, defensivt och offensivt. Vi skapade många chanser och de vi skapade hade vi kunnat göra mål på. Vägen vi tagit från Sydafrika till i dag är jag stolt över. Vi var så nära. Men beröm till Tyskland. Det är ett bra lag.

"Ska vara stolta"

En som beskriver sina känslor på ett annat sätt är mittbacken Nilla Fischer.

– Just nu känns det som att vi förlorade guldet. Just nu känns det skit, säger hon.

Hedvig Lindahl har klivit fram som matchvinnare både mot USA och Brasilien.

Men något av Tysklands mål lyckades målvakten dessvärre inte förhindra.

– Vi gick verkligen för det men Tyskland är mycket skickliga och vi blev straffade två gånger om, säger Lindahl.

Sundhage vill dock lyfta fram helhetsbilden och konstaterar att de svenska damerna gjort enormt bra ifrån sig i OS.

– Det var annorlunda mot tidigare matcher. Du måste titta tillbaka och vara stolt. Då är det lättare att ha ett leende på läpparna. Vi ska vara stolta över det vi har gjort och fotbollen vi har spelat.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

Betyg: Svenska spelarna

Hedvig Lindahl: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tappade flera returer rakt ut i planen, uppträdde inte lika tryggt som tidigare. Kunde hon inte tagit frisparken innan den nådde stolpen?

Kanske för mycket begärt.

Jessica Samuelsson Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Klok i ”en-mot-en”-situationerna, och Tyskland skapade inte mycket från vänster. Å andra sidan anföll de mer sällan där. Hade behövts mer längd i uppspelen från Samuelssons fötter.

Nilla Fischer Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Satte som vanligt i princip knappt en fot fel i backlinjen men fick tyvärr inte undran bollen inför Tysklands 1-0. Det ska dock inte ses som ett misstag utan som ett önsketänkande.

Linda Sembrant Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tyvärr dubbla träben på Sembrant i finalen. Fick en kanonchans offensivt i första halvlek men missade grovt, stötte sedan olyckligt en stolpretur i eget mål.

Elin Rubensson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus (UT 70)

Tyskland anföll konsekvent mot Rubenssons kant och till slut blev den vikarierande vänsterbacken överspelad för många gånger. Båda anfallen som gav tyska mål hade upprinnelsen därifrån.

Kosovare Asllani Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus UT (68)

Tillbaka i central mittfältsposition vilket gjorde Sverige farligare framåt men ihåligare bakåt. Som vid 0-1 när Tyskland kunde bygga anfallet mellan ”Kosse” och Schelin. Hockeyassist till reduceringen.

Lisa Dahlkvist Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Hittade Lotta Schelin i djupledslöpningen direkt och Sverige skapade första chansen. Tyvärr inte lika tydlig i presspelet som vi vant oss vid att se Lisa. Hann inte alltid dit.

Caroline Seger Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

När kapten Seger trampade med framåt blev det oftast farligt men Caroline är viktig för lagets balans så hon kan inte göra det hela tiden. Nog hade kaptenen fyllt på ännu oftare vid ställningen 1-2 om orken funnits.

Olivia Schough Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Var nära att skjuta 1-0 redan efter 10 minuter men missade grovt. Många felbeslut i första halvlek men spelade upp sig i andra, perfekt assist till Blackstenius. Missade sedan ett kvitteringsläge fem minuter från slutet..

Sofia Jakobsson Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus (UT 55)

Löpte målmedvetet i djupled och skapade många ”nästanlägen” men tajmingen saknades, eller så kom bollarna för sent. Tidigt utbytt efter att ha sprungit mycket.

Lotta Schelin Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Drog ett tungt defensivt lass eftersom Tyskland ofta anföll på sin högerkant. Det kostade Lotta mycket anfallskraft framåt men hon skapade ändå lägen åt andra. Såg ut att komma i vägen för Blackstenius i tilltrasslad situation på tilläggstid.

ERSÄTTARE:

Stina Blackstenius (IN 55) Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Stötte in Sveriges reducering efter tio minuter på planen. Sög in bollar och hotade hela tiden. Pigg.

Pauline Hammarlund (IN 68) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kom in med energi och fart utan att skapa något konkret.

Magdalena Eriksson (IN 70) Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kändes som ett stabilare val som vänsterback när hon kom in.

Jury: Robert Laul.