Danskan indragen: ”Djupt beklagligt”

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Hackergruppen hänger ut 25 nya OS-idrottare

Chris Froome, Pernille Blume och Petra Kvitova
Foto: TT
Chris Froome, Pernille Blume och Petra Kvitova

Fler medicinska rapporter har läckt ut.

Efter Simone Biles och Serena Williams har den ryska hackergruppen ”Fancy Bears” hängt ut ytterligare 25 idrottare.

Däribland danska OS-guldmedaljören i simning, Pernille Blume.

– Det är djupt beklagligt, säger danska anti-dopningschefen Michael Ask.

I tisdags hängde en rysk hackergrupp, kallad ”Fancy Bears”, ut medicinsk information om flera amerikanska idrottare.

OS-stjärnor som Simone Biles och Serena Williams medicinjournaler läckte ut från den så kallade ADAMS-basen. I databasen finns bland annat information om vilka mediciner de aktiva tar mot läkarintyg – preparat som annars kan vara dopningsklassade.

”Jag har ADHD och jag har tagit medicin för det sedan jag var ett barn. Ni ska veta om att jag tror på en ren sport, jag har alltid följt reglerna, och jag kommer fortsätta att göra det för det är väldigt viktigt för mig”, skrev Simone BilesTwitter.

”Smärtsamt för alla OS-idrottare”

Och nu kommer nästa slag mot anti-dopningsbyrån Wada.

Hackergruppen har hängt ut ytterligare 25 nya idrottare från databasen däribland danska OS-simmerskan Pernille Blume som fått tillstånd att ta den dopningsklassade astmamedicinen terbutalin.

– Efter att jag fått diagnosen astma fick jag medicin mot det och det fungerade riktigt bra. Jag kunde träna och tävla mycket bättre. Att ha astma inom simningen är mer en regel än undantag, sa Blume redan 2010 enligt BT.

– Pernille har, liksom många andra idrottare, fått tillåtelse att använda en astmamedicin så det har inget med dopning att göra. Men det är djupt beklagligt att en sådan information kan läcka ut, säger danska anti-dopningschefen Michael Ask enligt DR.

Utöver Blume är har hackergruppen hängt ut ytterligare tio idrottare från USA, fem från Tyskland, fem från Storbritannien och en från Tjeckien, Polen, Rumänien samt Ryssland.

Bland de mest kända namnen finns Tour de France-vinnarna Chris Froome och Bradley Wiggins, tennisspelaren Petra Kvitova och den amerikanska OS-simmerskan Kathleen Baker.

– Wada är väldigt medvetna om detta brottsliga angrepp som hittills har utsatt 29 idrottare hänsynslöst och kommer att vara mycket smärtsamt för de tävlande. Det orsakar en oro för alla idrottare som var med i OS i Rio 2016, säger Wadas generaldirektör Olivier Niggli.

Vill samarbeta med Ryssland

Wada försöker nu att samarbeta med Ryssland för att få ett stopp på hackergruppens attacker.

– Det råder ingen tvekan om att de pågående attackerna genomförs mot anti-dopningsbyrån på grund av de oberoende Pound- och McLarenrapporterna som utredde den ryska systematiska dopningen. Vi fördömer denna attack och har bett den ryska regeringen att göra allt i sin makt för att sätta stopp för detta, säger Olivier Niggli.

IOK har slagit fast att ingen av de aktiva som hängts ut brutit mot några regler.

Publicerad: