Skakande siffror – flera i varje lag har spelproblem

Uppdaterad 2017-10-12 | Publicerad 2017-10-11

En undersökning gjord av Karolinska institutet skakar om svensk idrott.

Den visar att så många som 4-5 spelare i varje lag har problem med spel och betting.

Då väljer hockeyn att ta ett krafttag för att stoppa missbruket.

– Mörkertalet är jättestort, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på spelarfacket Sico.

Undersökningen har Karolinska institutet, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, genomfört under hösten 2016 till våren 2017.

Så många som 1 400 idrottare och 400 ledare i fyra stora idrotter, ishockey, fotboll, innebandy och basket har tillfrågats.

Karolinska institutet släpper hela undersökningen, med fler detaljer, senare i veckan men redan nu kan Sportbladet visa de skakande siffrorna.

Och resultatet är häpnadsväckande.

Flera av varandra oberoende källor, som tagit del av ett utkast av undersökning, berättar att så många som 4-5 spelare i genomsnitt i varje lag har problem med spel om pengar.

”Behöver sig en tankeställare”

Maria Vinberg på Karolinska, som ansvarar för undersökningen, hoppas att den blir en ögonöppnare.

– Det är bra om alla aktörer inom idrott får upp ögonen. Spel om pengar är inte oproblematiskt, säger hon.

Ishockeyns spelarfack, Sico, har redan under förra veckan informerat samtliga hockeyagenter om det uppdagade problemet och kommer att ta ett krafttag för att stoppa spelmissbruket i branschen.

– Spelkulturen inom elithockey behöver sig en tankeställare. Det är en högst prioriterad fråga för Sico och våra medlemmar. Mörkertalet är jättestort och hela hockey-Sverige behöver se över hur vi ska göra för att det ska bli bra i framtiden, säger generalsekreteraren Erik Zachrisson.

Enligt Dagens Nyheter, som nu fått ta del av hela undersökningen, har hälften av 302 tillfrågade SHL-spelare svarat på frågorna.

Resultatet av undersökningen visar, enligt DN, att mer än dubbelt så många manliga elitidrottare och ledare har problem med betting, jämfört med genomsnittsbefolkningen.

Spelbolag sponsrar

Samtidigt som undersökningen visar de skakande siffrorna har SHL de senaste åren haft spelbolag som huvudsponsorer, vars loggor exponeras tydligt på hockeyarenorna.

Maria Vinberg vill att diskussionen huruvida spelbolag sponsrar elitidrott bör tas upp.

– Jag tycker att vi måste vara vaksamma om en diskussion kring det här. Hur ser spelindustrin i sporten ut? Vi har inga siffror på det, men hur ser den yttre påverkan egentligen ut? Jag tycker att det borde diskuteras, säger hon.

Men Jörgen Lindgren, SHL:s vd, tycker däremot inte att spelbolagens reklam är ett problem.

– Vi har haft spelbolag som sponsorer i många år. Tidigare hade vi Svenska Spel, nu har vi Nordicbet. Och jag ser inte riktigt den kopplingen.

Inte?

– Nej. Som sagt, vi har varit sponsrade av spelbolag i flera år så det är liksom ingen nyhet.

Men kopplingen är väl rätt tydlig? Flera spelare lider av spelproblem, samtidigt som de åker runt på is som pryds av stora spelbolags loggor?

– Jo, fast det här är ett samhällsproblem, inte ett hockeyproblem. Sen är det självklart jätteviktigt att vi pratar om och belyser de här frågorna, vilket vi också gör tillsammans med spelarfacket. Sen ska man komma ihåg att alla spelbolag, oavsett vad de heter, också jobbar mycket med de här frågorna.

SHL har också ett samarbetsavtal med ATG som anordnar spel på hästsport, framförallt trav.

Varje vecka kan allmänheten köpa in sig i varje klubbs andelsspel till V75, systemen tas ut av hockeyspelare i respektive lag.