Fick stryk för sin fotboll – nu nära toppen

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2017-06-15

Tabitha Chawinga på träning i Kvarnsveden.

Tabitha Chawinga fick stryk när hon spelade fotboll i stället för att ägna sig åt läxläsning.

Men kärleken till fotbollen var starkare än smärtan från slagen. Och nu kan Kvarnsvedens 21-åriga anfallsstjärna vara på väg att bli bäst i världen.

Från Malawi är det nära 850 mil till Kvarnsveden i Dalarna. Det är en sällsam fotbollsfärd som Tabitha Chawinga har gjort, en resa som sannolikt bara har börjat.

Hon spelar sin fjärde säsong i Sverige, som hon har inlett med att göra tolv mål på åtta matcher för Kvarnsveden i damallsvenskan. Det är en fullträff mer än vad de blågula landslagsspelarna Lotta Schelin och Olivia Schough samt det tyska anfallsesset Anja Mittag har mäktat med tillsammans.

Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren ler med hela ansiktet när han beskriver klubbens stjärna.

– Som jag ser det är hon redan i dag en av världens bästa anfallare. Om jag ska jämföra henne med Alex Morgan eller Marta är det faktiskt så att hon redan nu matchar dem, säger han till TT i samband med ett av klubbens träningspass.

Den malawiska stjärnan är inte bara en målskytt utan också en uppskattad lagkompis på träningar.

Arga föräldrar

Men hade Chawingas mamma och pappa fått bestämma hade det inte blivit någon proffskarriär i ett land långt, långt norrut. Det hade inte blivit någon fotboll alls. För i Malawi – ett av världens fattigaste länder – går inte vägen bort från fattigdom via fotboll, utan genom utbildning och flitigt läxläsande. Särskilt om man är tjej.

Tabitha Chawinga började spela fotboll med killarna i grannskapet i femårsåldern. I takt med att hon blev äldre lockade fotbollen mer än läxorna.

– Mina föräldrar blev upprörda och när de märkte att jag hade spelat fotboll fick jag stryk av min mamma.

Hon sökte sig till planer utanför hembyn för att inte bli påkommen. Men Malawis röda jordar avslöjar den som borde komma hem med rena kläder. Och steniga planer och vasst gräs är inte barmhärtiga mot bara barnfötter.

Det blev mer bannor och smörj.

– Ibland tänkte jag att jag måste sluta med fotboll, men Gud gav mig den här talangen och jag fick en styrka av att spela. Det var som en röst som sade till mig ”go, go, go”. Det var Gud som stöttade mig, som peppade mig.

Lagkapten i huvudstaden

Tron på högre makter fick henne inte bara att härda ut, utan till slut omvände hon även sina föräldrar som till och med uppmuntrade henne att fortsätta spela när hon vid 14 års ålder blev erbjuden en plats i laget Sunshine i huvudstaden Lilongwe.

– Mina föräldrar visste inte bättre när jag blev straffad för att jag spelade fotboll. I dag är de mycket stolta över mig och vi hörs av varje dag.

Efter två år i Sunshine utsågs hon till lagkapten och togs ut i landslaget. Ytterligare två år senare hamnade hon i Krokom/Dvärsätt i svenska division 1. Den jämtländska klubben led brist på anfallare och den amerikanska försvararen Melisa Krjnaic, som då höll till i klubben, kom att tänka på en vansinnigt talangfull spelare som hon hade träffat under sin tid som volontärarbetare i Malawi. Krokom hörde av sig till Sunshine, fick se några videoklipp och värvningen var ett faktum. Succén blev omedelbar: 39 mål på 14 matcher.

– Jag visste inte att jag var så bra, men utan Gud hade jag inte varit någonting. Samtidigt räcker det inte med att lita på Gud, jag måste vara fokuserad och kämpa och vilja göra mål.

Utländskt intresse

Säsongen därpå blev det flytt till Kvarnsveden och 43 mål på 26 matcher i elitettan. Första året i högsta serien fick Chawinga nöja sig med 15 mål på 22 matcher. I år har hon höjt effektiviteten och ligger på 1,5 mål per match och frågan är hur länge hon blir kvar i Kvarnsveden. Både svenska och utländska klubbar har visat intresse.

– Vad som händer nästa säsong eller längre fram, det går inte att fundera för mycket på. Jag fokuserar på Kvarnsveden här och nu och på att spela bra, säger hon.

De enda fotbollsframtidstankar som förmår att fånga Tabitha Chawingas intresse är att på sikt hjälpa fler afrikanska flickor att nå sina fotbollsdrömmar.

– I delar av Afrika ses tjejer som spelar fotboll med killar som prostituerade. I Malawi satsar förbundet alla pengar på killarna, så man tar död på tjejernas lust att lära sig fotboll. Jag vill hjälpa till att hitta spelare och betala för att de ska komma hit och provspela. Och om det går bra för dem vid uttagningen kan de betala tillbaka. Det finns så otroligt många talangfulla spelare som inte blir upptäckta och i stället slutar när de är unga.