Den unga tennisspelaren öppnar upp om ätstörningar

Publicerad 2022-04-04

En invägning, ett inspel om för hög fettprocent, kommentarer om hennes kropp – det tog tid för Caijsa Hennemann att förstå hur hennes egen syn på kost och kropp blev skev.

Nu öppnar den unga tennisspelaren upp kring frågan om ätstörningar i syftet att hjälpa andra.

– Vi förtjänar att må bra, säger den 21-åriga landslagsspelaren.

Caijsa Hennemann tillhör svensk tennis framtid. På torsdag åker hon till Turkiet för att representera Sverige i Billie Jean King Cup (före detta Federation cup).

Men resan till eliten har inte varit spikrak och i ett inlägg på sin blogg har den 21-åriga landslagsspelaren öppnat upp om problematiken kring ätstörningar.

När Sportbladet når henne mellan ett tennispass och stundande gymbesök är hon omtumlad av reaktionerna som blivit tydligt med sitt engagemang.

– Jag har själv upplevt väldigt skeva tankar om kosten vilket påverkat mig negativt. Jag har också haft många runt mig som jag vet har haft det mycket värre, som tagit pauser och som tappat motivationen för tennisen.  Jag ser att det pågår och det känns som att det bara blir värre och ingen gör något åt det, säger hon och fortsätter:

– Det har gjort mig ledsen. Jag valde att skriva ner det och berätta vad jag upplevt, hur jag hamnade där och hur jag ser på det. Det är viktigt att man uppmärksammar det. Ingen ska skämmas för att det blir så, man är inte ensam och vi ska jobba för att ingen mer ska hamna i den situationen, säger hon.


”Det var måndag morgon. Jag är glad och taggad för ny vecka och träning. Plötsligt ropar en tränare in mig för invägning med de andra spelarna i gruppen. En och en ska vi gå upp på vågen framför tränaren och alla andra spelare. Killarna börjar. “Haha jävlar vad mycket du väger” ”Har du bara ätit chips i helgen eller”. Nu var det våran tur, vi tre tjejer. Jag gick först, sakta upp på vågen och hoppades att ingen skulle säga något om mig. Ingen sa något, men efteråt sa tränaren till mig att jag hade lite högre fettprocent än en normal elitidrottare. Det var bara det han sa. Jaha tänkte jag – undra vad det betyder. Något sådant hade jag aldrig fått höra tidigare. Träningen började. Vi tränade forehand och serve, och jag har för hög fettprocent.”

Från bloggen Henneman.se

Caijsa Hennemann.

När hon var 17 år kallades hon plötsligt till en invägning i samband med en träning. Hon berättar om händelsen i inlägget, men vill inte peka ut i vilken miljö det skedde i. Hon är inte ute efter att skuldbelägga utan att förstå och påverka för en förändring.

– Jag hade aldrig varit med om det och plötsligt skulle vi alla väga oss. Det var helt nytt för mig. Den kommentaren jag fick efteråt om fettprocenten var också en ny grej. Jag visste knappast vad fettprocent var. Det var ingen som förklarade för mig, vad skulle jag göra? Jag trodde att jag behövde få ner min fettprocent för att bli bättre som tennisspelare, säger hon.

Det fanns andra kommentarer som också påverkade.

– Jag fick några kommentarer om att jag var ”fit” och att jag såg starkare ut. Men det behöver inte gå så långt att det syns att man gått ner i vikt. Det kändes nästan som att det gick bättre i början men det märktes att jag inte kunde träna lika länge utan att bli trött och sur, säger Caijsa Hennemann.

Hennes egen problematik pågick i ett och halvt år innan hon fick en snabbutbildning om kost av Sveriges olympiska kommitté. Det blev en väckarklocka.

– Det var då jag förstod att jag inte hade det så bra, då försökte jag ändra på hela min inställning till kost. Jag ville inte säga något där, det var mer att jag fick en kunskap och förstod vad som kunde hända om man inte åt tillräckligt. Det var inte alls vad jag hade fått höra och jag blev nästan lite rädd när jag insåg att jag inte mådde så bra.


”Det är sent och snart läggdags. Jag ligger och kollar insta och någon har lagt upp vad de ätit under dagen, väldigt mycket mindre än vad jag ätit. Någon annan hade skrivit om “how to stay fit”. Man skulle tydligen inte äta kolhydrater. Samtidigt kom jag ju ihåg att jag har för hög fettprocent. Jag googlar och ser hur man får bort sitt fett. Det måste bort, som en normal elitidrottare.”

Från bloggen Henneman.se


Hon har på egen hand hittat balans i sin idrottsvardag, men utesluter inte att skador under de senaste åren kan varit kopplade till perioden med ätstörningar. Under perioder försvann hennes menstruation. Men hon påpekar att det sannolikt finns många som har haft det mycket värre.

Har du själv haft någon att prata med under de tyngre perioderna?

– När jag väl var ”där” hade ingen annan någon aning om det. Jag berättade det inte för någon. Jag tror inte jag själv visste att jag hade en felaktig relation till mat.

– Det är först nu den senaste tiden jag har berättat för min familj och mina vänner om hur jag haft det och att jag har haft skeva tankar om mat.

Vilka reaktioner har du fått efter ditt inlägg?

– Väldigt fina reaktioner. Jag blev nästan chockad över hur många som har hört av sig. Det är många som skrivit privat till mig och som har repostat på sina egna sociala. Det är många tjejer som är tacksamma för att jag har vågat öppna upp mig och skriva om det här ämnet. Många känner samma sak och vill också ha en förändring. Det är även några som vågat berätta om sin relation till mat och ätstörning, säger den unga tennisspelaren och konstaterar ärligt:

– Jag är väldigt stolt över att jag skrev den här texten. Det känns som att en har gjort nytta, jag hoppas att det är starten på en förändring.

Caijsa Hennemann hoppas tillsammans med Svenska Tennisförbundet kunna lyfta frågan framöver och öka kunskapen. Hon avslutar sitt inlägg, som också spridits internationell bland WTA-spelare (Hennemann är själv rankad som 377 på WTA-rankingen), med en uppmaning:

– Jag vill att vi slutar kommentera andras kroppar, hur mycket vi äter och vi slutar med offentliga invägningar.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.