Sävehofs svit på 14 finaler bruten efter rysare

Uppdaterad 2021-05-08 | Publicerad 2021-05-07

Amelia Lundbäck.

Sävehof hade inte missat en SM-final i damhandboll sedan 2005.

Men efter en rysare mot Höör i femte och avgörande matchen är giganternas svit bruten.

– Det är så jävla gött, säger matchvinnaren Amelia Lundbäck, med förflutet i Sävehof och gråten i halsen, till C More.

IK Sävehof är svensk damhandbolls giganter.

Partilleklubben hade inte missat en SM-final sedan 2005 (i fjol ställdes slutspelet in på grund av pandemin) och bara förlorat två finaler (mot Skövde 2008 och Höör 2017).

Man hade 2–1 i finalserien men ärkerivalen Höör (efter finalförlusten 2017 fick Sävehof revansch 2018 och slog ut skåningarna 2019) vann match fyra och fick en bra start på borta i den femte matchen och hade 3–0 och 5–2 innan Sävehof började sega sig i kapp.

Efter 23 minuter hade hemmalaget kvitterat och i slutsekunderna av första halvlek kunde man ta ledningen med 16–15 på en straff efter en halvlek som präglades av svagt försvarsspel från båda håll och få målvaktsräddningar.

Vann utvisningarna i slutet

Försvarsspelet och målvaktsaktionerna steppades upp direkt efter paus i båda lagen.

Det tog till exempel Höör mer än sju minuter att göra mål i andra halvlek när man reducerade till 18–16.

Sävehof lyckades inte skaka av sig Höör och med fem minuter kvar av matchen var Höör i kapp igen (23–23) sedan Isabelle Andersson vräkt in sitt nionde mål (på nio avslut).

Då fick Höör både landslagsstjärnan Emma Lindqvist och mittsexan Alma Skretting utvisade inom loppet av några sekunder och det var klar fördel Sävehof.

Ändå lyckades Höör göra 2–0 på de utvisningarna och gå upp i ledning för första gången i andra halvlek och vända till 25–24 som sedan blev 26–24 med 1,5 minuter kvar.

Man höll undan till 26–25 sedan Jamina Roberts sista skott täckts ner i slutsekunderna.

Lundbäck avgjorde

Isabelle Andersson var Höörs gigant i matchen med 10 mål på 10 skott men det var Amelia Lundbäck, som spelat i Sävehof och vars far Rustan är legendarisk ex-tränare för klubbens herrar, som stod för de två sista, viktiga målen.

– Men det var vårt försvarsspel i andra som avgjorde, säger Andersson till C More.

Skånskorna släppte bara in nio mål i andra halvlek och en av de stora hjältarna var förstås målvakten Irma Schjött.

Höör, som är framme sin tredje SM-final på fem år, ställs mot Skuru i SM-finalen, en matchserie som inleds på måndag med hemmafördel för Nackalaget i kraft av segern i grundserien.

– Men det här var den moraliska finalen, säger C Mores expert Charlie Sjöstrand.