Kritiken mot nya Nations League

Av: Malin Wahlberg, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

WIEN. Möjligheterna att slå sig in i landslaget minskar drastiskt med det nya tävlingsformatet Nations League.

Träningsmatchen mot Österrike blir en av få chanser för de nya spelarna att ta en plats.

– Givetvis förändrar det lite, säger Sam Larsson.

VM är glömt och nu laddar det svenska landslaget om för nya utmaningar. På måndag möter Sverige Turkiet i första matchen av Nations League. Det nya tävlingsformatet kan vara en alternativ väg till EM 2020, men det ställer också till problem för Janne Andersson

Kvällens träningsmatch mot Österrike blir en av få chanser för förbundskaptenen att testa nya spelare eftersom Nations League kan innebära att det inte blir fler träningsmatcher än höstens två.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET

– Vi ser spelarna ute i deras klubbar, men vi vill gärna se dem i vår landslagsmiljö och vårt sätt att spela. Jag vill få chansen att se en hel del spelare mot Österrike, så som jag har gjort innan. När vi har haft en vänskapsmatch och en tävling har vi delat i två olika lag, det är för att se dem och ge dem chansen att utvecklas så att steget inte är så stort när de ska gå in och ta över in en förstaelva. Men det blir svårare framöver med Nations League, säger Janne Andersson och fortsätter: 

– Fördelen är att det är tävlingsmatcher som gäller något och det blir roligare, men det blir svårare just det här med att matcha in folk för alla matcher gäller jäkligt mycket. Hamnar man i en sexlagsgrupp i EM-kvalet har man inga vänskapsmatcher 2019. Där känner jag lite begränsning med Nations League att inte kunna göra så som jag gjort innan och kunna matcha två elvor. Det är väl en problematik jag belyser.

”Svårare att få se alla”

Kvällens träningsmatch mot Österrike och den mot Slovakien i oktober kan alltså bli de enda chanserna för nya spelare att visa upp sig. Sam Larsson, som tagits ut till den här samlingen, ser problematiken. 

– Det blir lite annorlunda utan träningsmatcher och kanske svårare att få se alla i landslaget, samtidigt om jag sköter mig därnere (i Feyenoord) finns jag att se där, säger han och fortsätter: 

– Om jag ska vara ärlig har jag inte hunnit tänka på att det inte är några många träningsmatcher efter den här (Österrike). Men givetvis förändrar det lite.

Foto: Andreas Bardell / ANDREAS BARDELL

Pontus Jansson betonar också vikten av att få spela träningslandskamper. 

– För oss spelare som är precis på gränsen är det lättare att få komma in och göra bra matcher i de här träningsmatcherna. Som för mig när jag fick spela på VM, det var lätt att komma in gruppen. Jag ser det som positivt för alla spelare att komma närmare att få spela de viktiga matcherna, säger han. 


Publicerad:

LÄS VIDARE