Svensk förlust mot Norge – krävs seger mot Danmark

HERNING. Efter sex raka segrar i handbolls-VM tog det tvärstopp för Sverige mot Norge – inte minst för Mattias Zachrisson.

Måltjuven som gjort flest spelmål i VM togs bort helt.

– Det är jävligt störande, säger han efter förlusten.

Nu måste Sverige vinna med minst tre mål mot Danmark.

Norske superstjärnan Sander Sagosen inledde med två raka mål och våra västra grannar ledde med ett par bollar innan Sverige kom i kapp i mitten av den första halvleken i Herning.

Ett par snabba mål av Hampus Wanne gav tvåmålsledning men matchen svängde åter efter slarvigt svenskt anfallsspel med misslyckade inspel och snabba kontringar från Norge.

Sveriges målkung Mattias Zachrisson hade inte ett enda avslut på mål

Magnus Jöndal avslutade stensäkert från sin vänsterkant eller kontrade in mål och i paus hade Norge en tremålsledning, 17–14.

Inledningen av den andra halvleken blev en riktig mardröm för Sverige.

Andrésson röt till

De blågula åkte på två utvisningar i tät följd – den andra på grund av för många spelare på planen – och Norge hade efter 37 minuters spel ryckt ifrån till hela 22–15.

– Nu bjuder vi ju på det här! Vi får bestämma oss! utropade svenske förbundskaptenen Kristjan Andrésson i en time out.

– Sluta att kladda in på mitt-sex! Gör jobbet först!!

Frånvaron av skadade Jesper Nielsen och Jim Gottfridsson var uppenbar.

Efter mardrömskvarten började Sverige en upphämtning och till slut landade förlusten på tre mål (27–30).

Tekniska felen avgjorde

Svenskarna sågade den egna insatsen.

– Vi ger bort matchen. Vi förlorade på alla våra tekniska fel, säger Lukas Nilsson.

– De utnyttjade våra tekniska fel hänsynslöst. Vi hade 15 tekniska fel och de åtta. Vi hade behövt ner på 7–8 för att vinna en sådan här match, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Hampus Wanne:

– Det känns skit. Det är helt vårt eget fel. Vi ger dem väldigt mycket gratis. Framför allt framåt, säger Hampus Wanne.

Norrmännen lyckades stoppa många av linjeinspelen till Andreas Nilsson, där Sverige firade stora triumfer mot Tunisien senast.

Man tog också bort Sveriges högerkant, där Mattias Zachrisson gjort flest spelmål (25) av alla svenskar före matchen mot Norge.

Nu hade han inte ett enda avslut på mål och kompanjonen Niclas Ekberg hade bara ett.

– Jag rörde inte bollen i anfallet. Klart att det är jävligt störande och frustrerande. Norge var väl pålästa. Hatten av, säger Zachrisson.

”Vi har alla möjligheter”

För att Sverige ska nå semifinal krävs nu seger mot Danmark (under förutsättning att Danmark och Norge vinner sina övriga återstående gruppmatcher).

Men Sverige måste vinna med minst tre mål mot Danmark (i en match med låga målsiffror) eller två mål (med högt målantal) för att passera Norge på målskillnad i en inbördes tabell mellan Sverige, Norge och Danmark för att nå semifinalen. Detta förutsatt att Danmark vinner mot Egypten i kväll och Norge slår Ungern.

– Då ska vi gå in och vinna med tre, säger Lukas Nilsson.

Andreas Nilsson vägrar att se kraven på tremåls seger mot Danmark som ett stort problem:

– Vi har alla möjligheter! säger mittsexan.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se