”Det här hör inte hemma i 2020-talet”

RFSL frågande till idrottens regelverk kring transpersoner

Uppdaterad 2020-01-31 | Publicerad 2020-01-30

Dispenskommitténs nya riktlinjer för transpersoner inom svensk tävlingsidrott förvånar RFSL.

Frank Berglund, vice förbundsordförande, säger att förbundet inte fått någon information om bestämmelserna.

– Det här snäva och fyrkantiga rättviseperspektivet som bara utgår från tilldelat kön hör inte hemma i 2020-talet. Vi måste kunna se på världen med dess fulla komplexitet och värna människor, även inom idrotten, säger Berglund.

I samband med hanteringen av Noel Filén Hammarströms dispensansökan arbetade Riksidrottsförbundet RF:s Dispenskommitté och Dopingkommission under hösten 2019 fram nya riktlinjer för transpersoner inom svensk idrott.

De kan sammanfattas som följer:

  • Om en idrottare ska tävla mot män eller kvinnor bestäms av dennes juridiska kön. En biologisk och juridisk kvinna får dock tävla i valfri klass så länge hon inte tar testosteron, om idrotten så tillåter.
  • En man som korrigerar till kvinna ska stå utanför kvinnoidrotten i 24 månader och ha "normala" testosteronnivåer för kvinnor.
  • En kvinna som korrigerar till man ska ha "normala" testosteronnivåer för män.

Riktlinjer som förvånar Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter (RFSL).

”Skevt och bakåtsträvande”

Förbundet jobbar just nu tillsammans med RF för att alla oavsett kön ska kunna idrotta på bra villkor. Trots det nära samarbetet säger sig förbundet inte ha fått någon information alls om de nya riktlinjerna.

– Vi har ett nära samarbete med RF och har inte fått några indikationer på att dessa regler skulle vara på väg att antas. Vår sakkunniga har också pratat med svensk antidoping och de säger att det inte finns ett förslag på en karantän på 24 månader eller en skrivning på svenska om juridiskt kön, säger Frank Berglund, vice förbundsordförande för RFSL, och fortsätter:

– Generellt så tänker jag att man måste se på den här frågan med ett flexibelt förhållningssätt, det finns cirka 250 olika idrotter i Sverige idag och det ser väldigt olika ut vilka egenskaper som är till fördel för en elitidrottare beroende på idrott. Att sätta en regel om karens på 24 månader för idrotter där testosteron saknar betydelse känns både skevt och bakåtsträvande.

Frank Berglund, vice förbundsordförande för RSFL.

Varnar för konsekvenserna

Berglund varnar för konsekvenserna för de transkvinnor som inte får tävla i sin riktiga tävlingsklass på två år efter sitt juridiska könsbyte.

– För den som hamnar i karantän har det givetvis stor betydelse. Särskilt om du är ung. Ni har ju nyligen gjort en intervju med Noel Filén Hammarstöm där han berättar att han trodde att han behövde välja mellan basketen och sig själv och att han sköt på beslutet att påbörja behandling i flera år på grund av det.

– Detta gäller även de idrottare som identifierar sig som kvinnor. Att skjuta på, eller avstå från, behandling är för många förenat med stort lidande. Å andra sidan att avstå från sitt idrottande är också förenat med stort lidande. Jag tycker såklart att man så långt det är möjligt ska underlätta för idrottaren att få behålla sin plats och identitet som idrottare och samma gäller för idrotten. Man bör så långt det är möjligt göra det möjligt för idrotten att behålla talangfulla och duktiga idrottare.

PODD Noel blev Sveriges första transsexuella elitspelare

I dagens Aftonbladet Daily berättar vi om Noel Filén Hammarström som blev Sveriges första transsexuella elitspelare. Gäst är Patrik Brenning, reporter på Sportbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen