Publicerad 2022-04-27

NORRKÖPING/STOCKHOLM. Luleå Basket har vunnit sju av de åtta senaste SM-gulden.

Men efter en superrysare stod Norrköping Dolphins för en sensationell skräll och tog titeln på hemmaplan.

– Att vi kan vinna i dag betyder allt, säger tårögd Rakel Gyberg.

Luleå Basket var stora favoriter till guldet inför finalserien. Men Norrköping Dolphins stod för en jätteskräll och tog de två första matcherna.

Men Luleå reducerade senast och gick för att kvittera finalserien på bortaplan.

Kate Oliver ledde Norrköping i den första perioden med sina 13 poäng, men det var helt jämnt 22-22 inför andra. I Luleå gjorde Bria Goss återigen en jättematch för Luleå. Tillsammans med Allis Nyström såg amerikanskan till att bortalaget hade en ledning med 46-42 i paus.

Stjärnan klev fram

I början av den tredje perioden drog Jaelyn Brown i två raka treor. Norrköpings stjärna var nollad i paus men ledde hemmalaget till en ledning med 58–51.

Men Luleå kom tillbaka. Goss stod för 12 av bortalagets poäng och Luleå hade ledningen med 69–64 inför sista.

Men matchen skulle svänga igen. Med sex minuter kvar hade Taylor Murray gett Norrköping ledningen med 72–71.

Den ledningen släppte inte hemmalaget och när Brown satte en trea till 86–77 var det klart. Matchen slutade 92–78 och grundseriefyran kan därmed titulera sig svenska mästare. Stora segerorganisatörer blev återigen Kate Oliver, 25 poäng, och Tyler Murray, 20 poäng. Den senare blev också utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare.

”Hörde de ville svepa oss”

– Det är ingen som trott på oss under säsongen men titta på oss nu!, säger Rakel Gyberg som försöker förklara skrällen.

– Vi vinner för att vi är en så bra grupp, vi vinner fysiska kampen och är redo. Vi vill vinna mest.

Jaelyn Brown var stolt över sitt lag.

– Allt vi jobbat för i år visade vi på planen i dag. alla gjorde sitt. Jag hörde att de ville svepa oss i finalen men till slut är det vi som står som segrare, säger hon.