Söderling lägger av: ”Omöjligt att träna”

Av: Frida Hogstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Tvingas ge upp comeback-planerna

En av Sveriges största tennisstjärnor väljer nu att lägga av.

Robin Söderling har inte spelat en match på 4,5 år och tvingas nu att sluta på grund av sjukdom.
– Jag borde ha lyssnat bättre på min kropp, säger Söderling i ett pressmeddelande.

Nu meddelar Robin Söderling, 31, att han avbryter alla försök på en comeback.

Tennisstjärnan insjuknade i körtelfeber bara veckor innan Swedish Open i Båstad 2011, men insåg inte allvaret utan fortsatte att träna och spela. Det innebar att han fick ett kraftigt överträningssyndrom. Sen dess har vi inte sett honom spela.

"Jag har sedan dess brottats med att bli helt återställd från detta. Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent", säger 31-åringen i ett pressmeddelande.

Söderling vägrade under en lång tid se slutet på sin tenniskarriär.
"Under alla år har jag trott på att jag skulle kunna ta mig tillbaka till världstoppen i tennis, men nu har jag insett att jag inte kommer bli frisk nog att jag kommer kunna spela tennis på den nivå jag kräver av mig själv" säger han.
Nu tvingas han sluta.

"Givetvis är detta ett mycket tråkigt beslut. Nu i efterhand kan jag känna att jag borde ha lyssnat bättre på min kropp och då kunnat undvika sjukdomen men å andra sidan är det alltid lätt att vara efterklok och tennis är sport som kräver att man maximerar sin träning för att behålla en position i världstoppen"

"Vill tacka min familj"

I Söderlings avskedsbrev skriver han att framtiden, trots avslutad karriär som spelare, är mycket ljus med ett fullspäckat schema. Han har bland annat varit med och startat företaget RS-Tennis och ska spendera mycket tid tillsammans med sambo och dotter.
"Jag vill tacka min familj som stöttat och visat tålamod för mig i alla dessa år. Jag vill tacka mina fans som visat ett enormt stöd, både under min karriär, även också under de senaste åren som varit väldigt tuffa för mig, skriver han.

Söderlings brev till fansen

"Med detta brev vill jag informera er om att jag har bestämt mig för att avsluta min karriär som professionell tennisspelare. Några veckor innan ATP tävlingen Swedish Open i Båstad 2011 insjuknade jag i körtelfeber. Eftersom jag då inte insåg allvaret i detta gjorde jag misstaget att fortsätta träna och tävla med viruset i kroppen vilket också lett till att jag drabbats av ett kraftigt överträning syndrom. Jag har sedan dess brottats med att bli helt återställd från detta. Med sjukdomen har det varit omöjligt för mig att träna till hundra procent och jag har tvungen till att vila efter all fysisk ansträngning. Vissa perioder har jag mått så dåligt att jag har varit helt sängliggande. Det senaste året har dock min hälsa förbättrats och jag har kunnat öka min träningsdos, men min återhämtning efter träning fungerar tyvärr fortfarande inte som jag skulle vilja. Att börja spela tävlingar som kräver fysisk ansträngning under en längre period har därmed varit uteslutet. Under alla år har jag trott på att jag skulle kunna ta mig tillbaka till världstoppen i tennis, men nu har jag insett att jag inte kommer bli frisk nog att jag kommer kunna spela tennis på den nivå jag kräver av mig själv. Med den anledning har jag beslutat att avsluta min karriär som professionell tennisspelare.

Givetvis är detta ett mycket tråkigt beslut. Nu i efterhand kan jag känna att jag borde ha lyssnat bättre på min kropp och då kunnat undvika sjukdomen men å andra sidan är det alltid lätt att vara efterklok och tennis är sport som kräver att man maximerar sin träning för att behålla en position i världstoppen. Med det i åtanke och då jag vet att jag har gjort allt i min makt de senaste åren för att få bukt med sjukdomen kan jag utan större svårigheter ta detta beslut. Istället för att förarga sig över allt jag potentiellt har gått, och går miste om, känner jag mig lyckligt lottad och kan stolt se tillbaka på min karriär som väldigt framgångsrik. Jag har uppnått resultat och har fått uppleva saker som är få förunnat.

Även om min karriär som tennisspelare är över ser jag ljust på framtiden och mitt schema för de närmsta åren är redan fullspäckat. Först och främst har jag min underbara sambo och två barn som jag tillbringarmycket tid med. Jag har även varit med och startat företaget RS-Tennis där vi tillverkar tennisbollar och annan tennisutrustning. Det har gått förvånansvärt bra för RS-Tennis och vi har redan etablerat försäljning i över fyrtio länder i världen. Detta är något jag nu kommer att kunna lägga ännu mer tid på att försöka förbättra och utveckla.

Först och främst vill jag tacka min familj som har stöttat och visat tålamod för mig i alla dessa år. Jag vill även tacka mina fans som visat ett enormt stöd, både under min karriär, men även också under de senaste åren som varit väldigt tuffa för mig. Utan detta stöd hade jag aldrig orkat att fortsätta försöka att komma tillbaka till världstoppen. "

Fyra i världen som bäst

Namn: Robin Söderling.

Ålder: 31 år.

Största meriter: Final i Franska öppna två gånger. Tio singeltitlar på ATP-touren.

Högsta singelrankning: 4 (15 november 2010).

Inspelade prispengar: 10,4 miljoner dollar (ca 93 miljoner kronor).

Publicerad: