”Sätter mig inte i ett lag som inte kan vinna NBA”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Foto: ALEXEY FILIPPOV / BILDBYR√ÖN

Jonas Jerebko är tillbaka i Ryssland för en säsong fylld av frågetecken.

Men familjen har han tvingats lämna hemma.

– Det är en väldigt skum situation, säger stjärnan.

Jonas Jerebkos första säsong i ryska Chimki blev inte riktigt som han tänkt sig. Svensken fick begränsat med speltid inledningsvis och drog inte jämt med coachen Rimas Kurtinaitis.

– Vi krockade lite förra säsongen och hade många duster. Men det avslutades väldigt bra. Jag och coachen kom äntligen överens efter att han testat mig hela säsongen, säger Jerebko.

Varför tror du att han gjorde det?

– Det är en bra fråga. Alla coacher är speciella. Det var en väldigt speciell säsong. Det kändes som att jag inte kom in i det, försökte spela mig i form och spelade halvskadad. Men i slutet kände jag mig som mig själv och fick spela som jag ville. Efter det känns det som att han har förstått vad jag kan göra.

”Kan överraska många”

Om förra säsongen var speciell är det knappast något mot vad som väntar nu. VTB-ligan är planerad att dra igång den 20 september, men hur det blir med EuroLeague är fortfarande oklart.

– Det är en väldigt skum situation. Man vet ju att det inte kommer bli en vanlig säsong. För egen del handlar det bara om att vara redo. Det känns som att vi har ett riktigt bra lag som kan överraska många, säger Jerebko.

Förra säsongen hade han hustrun Johanna och döttrarna Izabel och Celine med sig i Ryssland, men än så länge har familjen inte kunnat ansluta på grund av visumstrul som är en följd av coronaviruset.

– Familjerna har inte fått några svar och jag vet inte när de får komma så det är lite jobbigt. Vi vet inte ens hur det blir med några av våra spelare än. Det är många frågetecken.

”Går inte till ett NBA-lag som inte kan vinna”

Jerebko har ett år kvar på kontraktet med Chimki. Vad som händer sedan återstår att se.

– Det är ett beslut jag får ta med familjen. Men kroppen och huvudet känns bra. Jag blir fortfarande bättre och bättre, men jag är inte själv längre så vi får se vad familjen vill göra.

Har du lagt NBA bakom dig?

– Jag tar ett år i taget så får vi se. Men jag går inte och sätter mig i Memphis eller något lag som inte har chansen att vinna NBA. Men får man chansen i ett lag som kan vinna så tar man ju det. Men jag trivs bra där jag är nu och vill vinna allt vi kan vinna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN