Lugis under på vänsternio

”Han är Sveriges mest spännande handbollsspelare”

Publicerad 2018-09-08

Alfred Jönsson.

LUND. Kim Ekdahl Du Rietz, Simon Jeppsson, Alfred Jönsson, Karl Wallinius...

Lugi har blivit rena talangfabriken på vänsternio.

I dagens trupp hittar vi fem vänsternior med minst u-landslagsmeriter.

– Många klubbar slänger in sina långa spelare i mål. Vi ställer ut dem på vänsternio, säger tränaren Tomas Axnér som ledde laget till premiärseger mot Önnered.

De tre senaste åren har världens bästa liga, den tyska, vunnits av ett lag med en vänsternia från Lugi:

2016 och 2017: Kim Ekdahl Du Rietz med Rhein-Neckar Löwen.

2018: Simon Jeppsson med Flensburg.

Nu spås Alfred Jönsson, i och för sig lika mycket mittnia som vänsternia, bli nästa export från Lugi till någon av Bundesligas, eller Europas, toppklubbar.

– Jag tycker att han är Sveriges mest spännande handbollsspelare. Han är både skytt och playmaker och har en rörlighet, snabbhet, motorik och explosivitet som få andra. I mina ögon ska han vara med i EM 2020, säger Lugis tränare Tomas Axnér.

Ingår i landslagets talangprojekt

När Lugi vann premiären mot Önnered hemma på lördagen inledde 20-åringen sin fjärde säsong i landets högsta liga.

Jönsson ingår i landslagets talangprojekt där ytterligare tre av Sveriges största löften är med och som leds av assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Jönsson har betraktats som en supertalang i flera år men tog i fjol nästa kliv när han dominerade i Lugi och tog plats i handbollsligans all star team som mittnia.

– Målet är att spela i Champions Leagues Final 4 med någon av Europas bästa klubbar, säger han.

Jönsson stannade på två mål när Lugi körde över nykomlingen Önnered. De vinröda inledde lite svagt men när målvakten Josip Cavar spikade igen kunde Lugi vända 2–4 till 7–4 på tio minuter och sedan gå ifrån till 16–9 i paus.

– Vi hade en gameplan där vi visste att han skulle ha två man på sig och där vi skulle hitta vändpassen till de breda lägena. Han var lockbetet i det spelet, säger Axnér.

Andra halvlek blev en ren transportsträcka och Lugi vann till slut med 30–20.

Ekdahl Du Rietz först ut

För Axnér är Jönsson, som har H43 som moderklubb, lika mycket vänster- som mittnia.

Lugi har under 10-talet haft en häpnadsväckande förmåga att producera vänsternior av hög klass. Kim Ekdahl Du Rietz, född 1989, var den förste och en förebild för de som sedan skulle följa med Jeppsson i spetsen.

Klubben har försett i princip vartenda ungdomslandslag med spelare födda från 1995 och framåt med vänsternior.

Det senaste året har både Alfred Jönsson (född 1998) och Karl Wallinius (1999) varit med i ligalandslaget. I det landslag som vann U18-EM i somras ingick Jakob Siemund, född 2000.

”Bra med förebilder”

Varför är Lugi så bra på att få fram just vänsternior?

– Vi har haft få egna produkter som stått i mål i Lugis a-lag. Många klubbar slänger in sina långa spelare i mål medan vi ställer ut dem på vänsternio. Hade någon av de här tvåmetersgrabbarna stått i mål så hade vi kanske haft flera målvakter och färre vänsternior, säger Axnér, som tränat alla från Ekdahl Du Rietz och framåt.

Jönsson:

– Det är bra med förebilder och sedan tror jag att vi tränar bra också. Jag har tränat med och tittat på Simon Jeppsson. Tomas har tagit lärdomar av att träna både Kim och Simon.

Till den här säsongen har Axnér flyttat upp två vänsternior, förutom Siemund också Adrian Hesslekrans, från det juniorlag födda 2000 som vann SM-guld i våras för spelare födda 1999.

Bakom dem finns ett nytt, stort löfte – Rasmus Nilsson, född 2001 och högaktuell för det yngsta landslaget.

Tilläggas ska att Lugi inte bara sprutar ur sig vänsternior. Mot Önnered gjorde högersexan Linus Eriksson-Lilja och mittnian Casper Käll, den sistnämnde också europamästare för 18-åringar i somras, sina första mål i handbollsligan.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.