Här anländer Therese Johaug till Finland inför sin comeback

Av: Jonathan Nilsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

RUKA-STOCKHOLM. Det var ett stort pressuppbåd som mötte Therese Johaug på flygplatsen i Kuusamo.

På söndag gör hon sitt första världscuplopp sedan dopningsavstängningen som hållit henne borta i 18 månader.

– Jag har sällan sett så här mycket folk här på flygplatsen. Det är kul att folk bryr sig om mig, säger Johaug.

Den 12 mars 2016 vann Therese Johaug världscupens avslutande mini-tour i Kanada.

Det var norskans sista framträdande internationellt.

Sedan dess har Therese Johaugs liv vänts upp och ner.

Norskan åkte hösten 2016 fast i ett dopningstest. Den anabola steroiden clostebol fanns i den läppsalva hon hade tagit för att läka de sår solen frätt upp.

Varken Therese Johaug eller dåvarande landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen hade noterat varningstriangeln på salvans förpackning.

Varit avstängd i 18 månader

Therese Johaug dömdes först till en 13 månader lång avstängning. Domen ändrades sedan efter förhandlingar i idrottens högsta domstol Cas, till 18 månader.

Skidstjärnan missade därmed både VM i Lahtis och OS i Sydkorea.

Men nu har hon sonat sitt straff och är tillbaka. Under fredag eftermiddag, med ett försenat flyg, anlände Therese Johaug till finska Kuusamo.

– Först och främst är jag glad över att komma till Kuusamo och äntligen få åka i världscupen. Extra kul att jag får öppna med tio kilometer klassiskt, en favoritdistans, säger Johaug.

Flera av hennes lagkamrater kom till Finland redan på torsdagen, men Therese Johaug tävlar först på söndag och avstår lördagens sprint.

”Jag vet själv vad jag har gjort”

På flygplatsen väntade ett stort medieuppbåd på den norska stjärnan som kommer att skyddas av sin egen landslagsledning. Varje steg och varje stavtag hon tar den här helgen kommer att nagelfaras.

– Jag har sällan sett så här mycket folk här på flygplatsen i Kuusamo. Det är kul att folk bryr sig om mig, säger Johaug och fortsätter:

– Jag vet att det är mycket uppmärksamhet kring mig, men jag ser det som positivt att folk bryr sig om att jag är tillbaka. Jag vet själv vad jag har gjort och det står jag för.

”Vet att Charlotte är i bra form”

När hon får frågan om vilka som blir hennes största konkurrenter i vinter nämner hon framförallt Ingvild Flugstad Östberg bland sina norska konkurrenter, men även våra svenska stjärnor med Charlotte Kalla i spetsen.

– Jag vet att Charlotte är i bra form, hon åkte bra förra helgen och gjort det de två senaste åren. Hon kommer bli en tuff konkurrent, säger Johaug och rabblar upp ytterligare ett antal namn.

– Stina Nilsson, Krista Pärmäkoski, Teresa Stadlober och Jessica Diggins. Det är många som kämpar uppe i toppen.

”Ingenting jag kan styra över”

Det har spekulerats i vilket mottagande Johaug kommer få av publiken i skidspåren efter sin dopningsavstängning.

– Det är ingenting jag kan styra över. Jag ska fokusera på mig själv, säger hon.

Har du ändrat på något i din träning under den här tiden?

– Jag har lagt mer fokus på styrka och mer explosiv träning för att kunna hävda mig bättre i en spurt, men i det stora hela är det samma saker som jag har tränat på de senaste åren.

***

Den norska skidstjärnan kommer dessutom till världscupen efter en svår tid. Det senaste halvåret har Therese Johaug har två av hennes nära vänner gått bort. I somras dog den förra landslagsåkaren Vibeke Skofterud i en vattenskoterolycka och i höstas drabbades Ida Eide av ett hjärtstillestånd under ett motionslopp och dog endast 30 år gammal.

När Sportbladet mötte Therese Johaug i september i norska Kvittfjell berättade hon om sorgen:

– Det går sakta men säkert bättre. Men det är viktigt för mig att ta ett steg i taget och inte skynda mig och tro att saker och ting snabbt ska bli som vanligt. Det har satt sina spår och de försvinner inte i första taget.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE