Samuelsson: Känner inte att jag har det stödet från IOK-rörelsen

Uppdaterad 2022-02-19 | Publicerad 2022-02-18

PEKING. De aktiva har fått rådet att inte kritisera Kina på plats under OS.

Samtidigt uppmuntrar en ny tolkning i IOK:s regelverk dem att yttra sina åsikter.

– Jag känner inte att jag har det stödet från IOK-rörelsen här, säger skidskytten Sebastian Samuelsson.

SOK – Sveriges Olympiska Kommitté – är som organisation tydlig med var man står i frågan gällande brister på mänskliga rättigheter i Kina.

I ett pressmeddelande i höstas beklagade ordförande Mats Årjes den negativa utvecklingen.

Aktiva och ledare har utbildats om situationen i Kina i ett samarbete med Civil Rights Defenders.

De svenska OS-hoppen har också informeras om den nya inriktningen av IOK:s regler. Det finns från och med sommarens OS i Tokyo en ändrad tolkning och ökade möjligheter för den enskilda tävlande att ge sin åsikt och manifestera.

Men under spelen är det få som tagit ta tillfället i akt. Skridskokungen Nils van der Poel var tydlig med att han ville ligga lågt när han var på plats i Kina, men öppnade upp för sina åsikter när han landat på svensk mark.

Sebastian Samuelsson

– Jag tror att de flesta väljer att fokusera på sitt jobb och sin huvuduppgift. Jag tror att det finns några också som tvekar på att uttrycka det man vill för man funderar på möjliga konsekvenser, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Flera människorättsorganisationer har inför OS uppmanat de tävlande att ligga lågt.

– De vi har talat med har fått ett väldigt tydligt råd: att i grund och botten vara tyst, sa Global Athletes generaldirektör Rob Koehler till TT nyligen.

”Jag som idrottare känner mig inte trygg”

Skidskytten Sebastian Samuelsson har tidigare varit klar i sin åsikt om bristerna i den kinesiska regimen.

Han är också medveten om att det via IOK:s nya regeltolkning finns möjligheter att manifestera sin ståndpunkt under exempelvis uppvärmning, på väg in på stadion eller i intervjuer.

Men han tänker inte ta tillfället i akt.

– Jag är absolut medveten om att det har skett en ändring i IOK:s regelverk. Samtidigt har kinesiska myndigheter varit tydliga med att det är kinesisk lag som gäller och där har IOK inte visat att det skulle vara okej för olympiska idrottare att uttrycka sin åsikt, säger han och påpekar:

– Man har gjort en regeländring, men det känns inte som att man är stark nog för att stå för den. Jag som idrottare känner mig inte trygg med processer på plats.

– Jag ska vara ärlig, man blir orolig. Jag är medveten om kinesisk lagstiftning och yttrandefriheten här (i Kina, där han befinner sig när vi talas vid) inte är samma som hemma. Dels vill jag fokusera på det sportsliga, men jag vill inte heller riskera några juridiska påföljder.

På OS-presskonferens dagen före invigningen betonade IOK-ordföranden Thomas Bach att de aktiva skulle känna sig säkra vid eventuell kritik mot de kinesiska myndigheterna.

– De aktiva har yttrandefrihet på presskonferenser och i sina sociala medier. Vi har ingen anledning att tro att det inte ska respekteras, sa han.

Så fungerar Aftonbladets samarbete med Amnesty kring medaljens baksida:
Aftonbladet vill under 2022 lyfta problematik med sportswashing, mänskliga rättigheter samt press- och yttrandefrihet kopplat till idrottsevenemang för att förklara och berätta vad som händer bortom medaljer och idrottens miljardrullning.
I det arbetet har vi valt att samarbeta med Amnesty. Aftonbladet är i samarbetet oberoende och styr helt själva vad som publiceras och vilken journalistik vi gör.  Vi tar hjälp av Amnesty som sakkunniga och rådgivande i vissa delar av reportageserien för att ge våra läsare en så bra bild som möjligt kring problematiken.