BC Luleå är regerande svenska mästare.

Nu är klubben klar för ny final efter en rysare i semifinalen mot Södertälje.

I finalen ställs man mot Norrköping som under tisdagen slog ut Borås.

Det har varit idel hemmasegrar i semifinalmötet mellan Södertälje och BC Luleå. Men det var en svit som skulle brytas i det sjätte semifinalmötet.

Quinton Upshur storspelade i den första perioden, stod för elva poäng och var en starkt bidragande orsak till att Luleå kunde gå upp 19–30-ledning.

Hemmalaget kom tillbaka i den andra perioden och lyckades kvittera tillställningen. Mycket tack vare forwarden Toni Bizaca som storspelade.

Dramatisk avslutning

Lagen följdes sedan åt matchen igenom och det skulle inte avgöras förrän i den sista minuten. Efter att Luleås amerikan Brandon Rozzell satt två straffkast med 30 sekunder kvar gick Luleå upp i 87–84-ledning och tvingade hemmalaget till att gå för en trea. Toni Bizaca tog chansen men missade. Med missen var också Södertäljes säsong över. Luleå kunde till slut vinna med 91–84.

Luleås coach Peter Öqvist hyllade motståndarna efter slutsignalen.

– Vilken otroligt vass semifinalserie vi har fått se. Två riktigt, riktigt bra lag med väldigt bra spelare, säger Öqvist till basketsverige.

Ställs mot Norrköping

I finalen ställs man mot Norrköping som också blev finalklart under tisdagen. Norrköping ledde matchserien mot Borås med 3–1 och tog chansen att avgöra på hemmaplan.

Inför den sista perioden var ställningen 51–42 i hemmalagets favör. Framburna av hemmapubliken avgjorde sedan östgötarna i slutet och kunde vinna med klara 70–56. Stor segerorganisatör för Norrköping var amerikanen Gerry Blakes med sina 31 poäng.

Det första finalmötet mellan Luleå och Norrköping spelas på onsdag 2 maj i Luleå Energi Arena.