Så ska Sverige få bli OS-värd 2026

Uppdaterad 2015-11-23 | Publicerad 2015-11-21

SOK-basen vill söka både vinter-OS och sommarspelen ES när IOK tänker om ekonomiskt

Sverige kan få sina största sportevenemang sedan sommar-OS 1912.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg vill arrangera en kombination av vinter-OS och Europeiska spelen i Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Det kunde bli helt unikt, säger han.

Idrotten tappar mark i Sverige. Många sporter som vi främst ser på sommar-OS, som kanot, rodd, badminton och bågskytte är på väg bort.

– Värst drabbades områden där idrotten är svagast, säger Stefan Lindeberg, som är ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

För att sporra barnen och ungdomarna hade han helst velat ha ett sommar-OS till Sverige, men det är inte realistiskt att få ett arrangemang av den storleken.

Därför har Lindeberg funderat över det näst bästa alternativet: vinter-OS i Stockholm och sommarspelen Europeiska spelen i Sveriges tre största städer.

– Det skulle kunna bli ett unikt lyft. ”Omöjligt” är nog det första många tänker. Men vi skulle också kunna bidra till att både OS och Europeiska Spelen hamnar på rätt kurs för framtiden, säger han.

Stockholm drog tillbaka sin kandidatur till vinter-OS 2022 i januari i fjol. SOK ville arrangera spelen men hade inte politiskt stöd för att gå vidare med sin ansökan.

OS-vinst: tre miljarder

Det betyder inte att planerna är nerlagda. Förra sommaren höjde IOK (Internationella olympiska kommittén) bidragen till arrangörslandet från två till sju miljarder kronor, vilket möjliggör att mindre länder kan söka och få spelen.

SOK beräknar att ett vinter-OS i Stockholm, med vissa alpina fartgrenar i Åre, skulle ge intäkter på 14,5 miljarder och kostnader på 11,0. Med ett överskott på runt tre miljarder skulle pengar finnas för att täcka en satsning på de nystartade Europeiska spelen, som börjat som en förlustaffär i tvåmiljardersklassen.

– Nyckeln är vinter-OS, och att få många att förstå att de ekonomiska förutsättningarna i dag är helt annorlunda än bara för ett par år sedan. IOK satsar miljarder för att göra ett OS möjligt för fler länder och i vårt fall skulle det ge ett överskott som gör att vi kan våga tänka djärvare tankar, säger Lindeberg.

Asien har sitt eget multisportevenemang, kallat Asiatiska spelen, som bland annat innehåller simning och friidrott. Nord- och Sydamerika har Panamerikanska spelen. Både evenemangen arrangeras var fjärde år och är närapå lika populära som ”storebror” sommar-OS.

Europeiska spelen är tänkt som en europeisk motsvarighet, trots att sommarens premiär kantades av skandaler. Kostnaderna blev för höga, tv-intäkter saknades och bara Azerbajdzjan var intresserade av att arrangera spelen där simningen skickade juniorer och friidrotten saknades helt. Värst drabbades en 15-åriga österrikisk konstimmare som blev påkörd av arrangörernas buss och förlamades.

Ett skyltfönster

Än värre rykte fick tävlingen när Holland i maj fick de kommande spelen men drog sig ur en månad senare för att det blev för dyrt. I nuläget saknas arrangörsland till ES 2019. Ryssland är de enda som är intresserade men kan inte bli aktuella förrän de rensar upp i dopningsproblemen. 

Bakslagen skrämmer inte Lindeberg. Precis som OS genomgår ett reningsbad måste Europeiska Spelen hitta sin form. Ska spelen ha en framtid måste de få med de bästa idrottarna, bli medialt intressant och bli ekonomiskt starkare. Men ES skulle kunna bli ett skyltfönster till för de idrotter som annars bara syns vid OS. Och det behövs. 

– Det kan komma att ta tid men vi skulle kunna bidra till att den utvecklingen går snabbare. European Games måste komma över till Västeuropa. Det måste bli möjligt att ordna spelen i länder som Sverige, säger han.  

I dag är Europeiska Spelen för dyra, men det kan bli bättre på sikt. Lindeberg ser det som realistiskt att ha ES 2023 eller 2027, om det kombineras med vinter-OS 2026.

Lindeberg tror att komboprojektet i Stockholm, Malmö och Göteborg kan lyfta Sverige som nation, eftersom det skulle vara en hävstång för att aktivera allt fler barn och ungdomar.

”Bygga broar”

Hur tror du folk reagerar när de hör om de här tankarna?

– Jag förstår om man undrar. Men jag ser vad idrotten kan göra och hur idrotten kan driva energi och bygga drömmar. Ju mer splittrat och särdraget samhället blir desto viktigare blir idrotten för att bygga broar och samla folk till gemensamma ansträngningar, säger Lindeberg.

Triathleten Lisa Nordén kom trea i Baku i somras. Hon såg vissa babysjukdomar för spelen, men tyckte att fördelarna vägde över. När hon får höra om SOK:s dröm om ett European Games på hemmaplan blir hon optimistisk.

– Det vore jätteroligt. Man kan säga vad man vill om Azerbajdzjan, men det var så likt ett OS. Framför allt för yngre atleter, att få tävla i OS-miljö är optimalt inför en OS-satsning. Två år innan, BAM!, in och kör på OS-banor. Har vi ett på hemmaplan vore det skitcoolt, säger Lisa Nordén.

Det här är Olympiska spelen – och Europeiska spelen

Det här är vinter-OS

Funnits sedan: 1924.

Arrangeras: Var fjärde år.

Grenar: Bland annat längdskidor, alpint, skridsko och ishockey.

Ekonomisk risk: Betydligt lägre sedan IOK förhandlade om tv-avtalen och beslöt att höja bidragen för arrangörsländerna från två till sju miljarder kronor. Fortfarande är ekonomin svårbedömd, men SOK själva har kommit fram till att kostnaderna är på 11 miljarder kronor och intäkterna på 14,5.

Kontroverser: Spelen har med tiden blivit för dyra att arrangera för mindre nationer. Till spelen 2022 anmälde sig sex kandidater, men med tiden drog sig fyra (Oslo, Stockholm, Lviv och Krakow) ur. Kvar stod kazakiska Almaty och kinesiska Peking, där den sista vann omröstningen.

Det här är Europeiska spelen

Funnits sedan: 2015.

Arrangeras: Var fjärde år.

Grenar: Bland annat friidrott, simning, kampsport och cykel.

Ekonomisk risk: I nuläget finns varken tv-avtal eller reklampengar värda namnet, så IOK beräknar att det i nuläget är en förlustaffär på två miljarder kronor att hålla i ett ES. Men ser man till ES syskon, de hyperpopulära Panamerikanska spelen och Asiatiska spelen, så finns potential för multisportevenemanget att växa.

Kontroverser: Många, trots att spelen är i sin linda. En österrikisk konstsimmare invalidiserades efter att ha blivit påkörd av arrangörernas buss. Simningen skickade bara juniorer och andra sporter har inte velat legitimera tävlingarna fullt ut. Rykten gick att arrangörerna fick betala idrottare för att ställa upp. Därtill är ES dyrt att arrangera, vilket gjorde att Baku fick de första spelen och Holland som skulle ha den andra upplagan, år 2019, drog sig ur. Ryssland är de enda som anmält intresse för kommande spel, men de måste i så fall rensa upp i sitt dopningsträsk först.