”Det jag står för och Norge står för hade blivit en krock”

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2017-01-21

ULRICEHAMN. I somras var SVT-profilen Johanna Ojala, 34, aktuell som tränare i den norska ledarstaben.

Det stoppade dock vid diskussioner, något som Vinterstudions expert är tacksam för en bit in i säsongen när det stormat kring norska skidlandslagets bruk av astmamedicin.

– Att jag står för en sak och de en annan hade blivit en krock, säger Johanna Ojala till Sportbladet som i intervjun också listar vinterns topp tre, berättar om tittarnas uppskattning och om uttrycket som hon ångrar djupt.

I dag förväntas det en storpublik till Lassalyckan i Ulricehamn. Men redan i går när lördagens fristilsbanor testades var det folkrikt utmed spåren.

En av teståkarna som fick uppmuntrande ord var SVT:s expert Johanna Ojala.

Den förra skidtalangen och numera skidtränaren är uppskattad för sina skarpa analyser i Vinterstudion.

– När jag åkte på banorna här i Ulricehamn stannade var och en och sa ”vilket jobb du gör, vad kul det är för att se dig”. Jag är jätteglad, tacksam och ödmjuk det är inte alla som får höra det, säger hon ner vi ses vid skidstadion.

Hur ser du på kändisskapet?

– Det är klart att man tänker lite på hur man för sig i olika situationer. Men jag är nog mer igenkänd än jag tror, för jag bryr mig inte.

Men tv-succén kunde fått ett slut redan i somras.

Johanna Ojala var aktuell som tränare i den norska ledarstaben. Ett jobb hon sökte själv.

– I Norge lägger de ut landslagstjänsterna på annons. En av mina kompisar som jobbar på norska skidförbundet sa Johanna ska du inte söka, berättar hon.

Johanna Ojala var med i diskussionerna och aktuell för uppdrag både på den norska dam- och herrsidan. Men det blev aldrig mer konkret än diskussioner per mejl mellan henne och den norska landslagschefen Vidar Löfshus.

Har en annan syn

Ett halvår senare, efter två norska fall av brott mot dopningsreglerna (Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug) och en tung debatt kring bruket av astmamedicin känner sig svenskan rätt lättad över att det inte blev något norskt tränaruppdrag.

– Ja, så är det absolut, säger hon.

Hade du tyckt att det hade varit svårt?

– Ja, det hade det varit.

På vilket sätt?

– Jag har försökt bena ut varför det blir sådant ”krig” mellan Sverige och Norge. Det är två kulturer som krockar, med olika sätt att se på medicinering och olika sätt att hantera astma och risiga luftrör. Det är det som jag upplever ligger till grund för det här. Jag har min syn på det och den stämmer inte riktigt överens med den norska och det hade varit svårt. 

Visste du sedan tidigare att de medicinerar friska åkare med astmamedicin?

– Nej, det visste jag inte. Sverige och Norge väljer att hantera det på olika sätt. Jag är fortfarande kvar min syn att de som behöver medicin ska ha medicin, att man ska köra på allmän läkarpraxis.

Hon, liksom många av oss andra, väntar fortfarande på utslaget av den norska utredningen kring bruket av astmamedicin.

I veckan som kommer har dock norsk skidåkning en annan utmaning att hantera. Förhören av Therese Johaug, som i höstas testades positivt för dopning, kommer att genomföras under bevakning av ett stort pressuppbåd i Oslo.

– Ju ärligare och mer transparens man kan ha, ju bättre är det.. Det var intressant när han läkaren Bendiksen (Fredrik S) listade tre saker som hans fadäs kan ha berott på. Det han nämnde nu, att det varit problem med familjen, var något som jag tänkte på direkt när det skedde.

– Och i hela det här vill hon, Johuag, ha fullt frikännande, men hon är en vuxen människa som vet vad regelverket säger. Hon har till syvende och sist det yttersta ansvaret och man måste vara människa och säga att ”det sket sig, jag gjorde fel”.

”Det är läskigt”

När vi ändå är inne på de trista ämnena: vad säger du om den ryska dopningsskandalen?

– Jag har inte grävt ner mig i den och läst. Det känns mer som att man inte vet vem man ska tro på. Men det är lite läskigt att åkarna kan lämna proven i från sig och inte vet vad som sker. Det är som en film som man önskar man fick läsa manus till.

Påverkar det din syn på de ryska åkarna?

– Det är klart att man blir fundersam och så börjar man lura på tidigare resultat. Utövarna säger att de blivit utsatta för en komplott och är detta något som styrs från högre håll så är det riktigt läskigt.

Hur uppfattar du intresset för skidsporten, har det förändrats efter höstens skandaler?

– Initialt tror jag att det gjorde det, många blev nog less och trötta på det som skedde och tänkte att det var precis som med cykelsporten. Men med de svenska framgångarna tror jag att det svenska folket har vaknat till liv och funnit intresset. Under några av etapperna i Tour de Ski var det över en och en halv miljon tittare, det är väldigt mycket.

Flera kvinnliga sportkommentatorer och experter har under senare tid vittnat om ett starkt näthat som de utsätts för. Hockeyexperten Lena Sundqvists, som vann Sportspegelpriset i måndags, har berättat om elaka påhopp.

Har ändrat henne syn

Johanna Ojala har inte märkt av annat är en slags kärlek och är förskonad från negativa kommentarer.

– Sett till utövare är skidåkningen väldigt jämlik. Damer och herrar har samma framgång, tjejerna kanske bättre ibland. Och publiken ser inte ner på tjejerna. Då tror jag att det tillåts att man har kvinnor som är tränare eller experter. I fotboll och hockey är det hemskt  det som de kvinnliga experterna för utstå. 

Hon har själv en kvinnlig förebild i Vinterstudions Pernilla Wiberg.

Och i takt med att Johanna Ojala blivit varm i tyckarkläderna har hon också fått lättare till att hålla distansen till åkarna som hon ofta känner sedan tidigare. Dessutom har en händelse i början av SVT-karriären präglat henne. 

– Det var bland de första gångerna jag var med. Det blev inställt i alpint så vi sände vi ett inslag om stakning och så skulle prata om det. Det blev lite hastigt och lustigt och inte förberett och några kompisar till mig som tränat mycket stakning inför Vasaloppet har kallat sig själva för ”stakmongon” och så kläckte jag ur mig det ordet.

– Jonas Karlsson talade med sändningsledaren och jag förstod att de talade om mig. Det var upprörda människor som hade hört av sig och jag skämdes och skämdes så, säger Johanna Ojala som djupt ångrar sitt uttryck.

Har det påverkat dig att tänka till?

– Ja, det har det. Att inte släppa iväg mig själv för mycket men ändå vara mig själv. Det är något jag har tagit till mig. Att vara förberedd och ha en tanke med det man vill säga. 

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.