Myhrers krav för en fortsättning

VM Åre 2019: Ändringen som öppnar för Myhrer

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

BJÖRNRIKE. André Myhrer gör med största sannolikhet sitt sista VM i Åre. 

Men den regerande OS-guldmedaljören öppnar för att fortsätta efter mästerskapet – om han får igenom sina önskemål.

– Vi får se vad Tommy (Eliasson Winter, alpinchef) kan styra upp, säger Myhrer.

Medan VM pågår för fullt i Åre laddar en OS-guldmedaljör upp 20 mil därifrån. Det är lika kyligt, men betydligt lugnare, i Björnrike där André Myhrer, Mattias Hargin och de övriga svenska teknikåkarna filar på det sista inför VM-starten. 

 – I december kändes det inte som att jag hade farten och det var ganska frustrerande. Det var en ny situation att komma ner och inte kvala till andra åket, men nu finns farten där på ett annat sätt – så det finns hopp. 

Är det ditt sista VM du går in i? 

– Ja, jag tror det det. Det är en otroligt svår fråga. Jag vet inte. Men med stor sannolikhet.

Ett VM på hemmaplan är ett bra avslut på en karriär som innehåller ett OS-guld, ett OS-brons, sju världscupsegrar och en slalomcup-kula.

”Intressant att få den möjligheten”

Men det finns saker som talar för att Myhrer fortsätter ytterligare en säsong. Internationella skidförbundet, Fis, är på väg att införa en parallell-cup och den vill 36-åringen vara med och fajtas om.

– Det känns faktiskt intressant att få den möjligheten. Jag vet inte riktigt var jag står i frågan och jag tror inte att jag kommer att veta världscupfinalen, säger Myhrer om framtiden. 

Ska han kunna fortsätta krävs dock ett ändrat upplägg. Inför den här säsongen slopade Myhrer storslalom, men ska det bli en nästa krävs mer. 

– Det handlar mycket om att inte behöva vara borta lika mycket och kanske ha något bas här på hemmaplan och bedriva mer träning här. 

Vad skulle krävas för att det ska bli verklighet? 

– Det är stöttning från förbundet som behöver så klart och att komma på ett sätt att kunna lösa det på, säger Myhrer och fortsätter: 

– Träningen blir ju viktig, men frågan var man ska göra den. Jag har svårt att se att jag kommer att vara borta lika mycket som senaste åren. Det är det som sliter mest. Det är tufft att vara borta från familjen och det blir tuffare och tuffare. 

Har du haft någon dialog med förbundet? 

– Vi har sagt att vi kör säsongen ut, sedan får vi se vad som händer. Vi får se vad Tommy (Eliasson Winter, alpin chef) kan styra upp.

”Vågar inte säga hur jag fick den...”

Först ska André Myhrer dock försöka upprepa OS-succén och ta sin första individuella VM-medalj. 36-åringen har blivit kvitt sina ryggproblem och känner sig så gott som toppform. 

– Jag fick en sträckning innan Schladming, men det var nog åldersbetingat. Det gick bra under tävlingen men dagen innan undrade jag vad fan som händer. 

Vad hände? 

– Jag vågar inte säga hur jag fick den... Jag satte på mig pjäxan. Just därför tror jag att det är ganska åldersbetingat. Det kanske är dags att köra sista säsongen. 

 

LÄS MER: VM i Åre 2019 – allt om alpina mästerskapet

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Alpina världscupen – guide med alla tävlingar

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN