Fotboll

Uppgifter: våldtog barn och gav anställd till Sepp Blatter ”i present”

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Haiti fick stöd av Fifa för att bygga upp ett fotbollscenter.

Där styrde fotbollspresidenten Yves Jean-Bart ett skräckvälde. Barn våldtogs och spelare och anställda delades ut som ”presenter” till bland annat Fifa-delegater – och organisationens dåvarande president Sepp Blatter.

Det uppger norska fotbollsmagasinet Josimar i en granskning.

Från det att pojkar och flickor var 14 år kunde de bli aktuella för att bo och få en fotbollsutbildning på Fifa Goal Centre, mer känt som ”The Ranch”.

Fotbollen sågs som en väg ur fattigdom. Men det blev i stället vägen in i en mardröm, beskriver norska fotbollsmagasinet Josimar.

Spelarnas pass beslagtogs och ytterst ledda av fotbollsförbundets ordförande Yves Jean-Bart blev anställda och barn utsatta för sexuella övergrepp och användes som prostituerade när mäktiga fotbollspersoner och politiker besökte centret eller landet.

– Du kom till Haiti och så fick du en flicka från förbundet till ditt hotell. Det var så det funkade, säger Ernso Laurence som är tidigare kapten för landslaget och ordförande i spelarfacket.

”Var en mardröm”

En av få som vågat prata öppet om det som skett.

Guardian avslöjade Yves Jean-Barts sexuella utnyttjande 2020 och han stängdes kort senare av från all fotboll av Fifas etiska kommitté.

Yves Jean-Bart

Men just Fifa har enligt Josimars granskning tidigare valt att titta åt ett annat håll trots att man vetat hur läget varit. Totalt har 34 offer för våldtäkter, dödshot och utpressning på The Ranch identifierats och enligt rättsliga dokument som Josimar kommit över har minst en person begått självmord till följd av agerandet. Flera andra lever nu sina liv som prostituerade.

– De tre månader som jag var där var en mardröm. Jag var 14 år när det hände och en natt sprang jag bara därifrån med några vänner, säger ett offer som var en av många pojkar som uppges ha våldtagits av landets idrottsminister Evans Lescouflair och andra män inom fotbollsförbundet.

Totalt 20 stycken på förbundet, ledda av Yves Jean-Bart ska ha varit delaktiga i brotten.

”Omöjligt att inte veta”

Och världens mäktigaste fotbollsman var en som utnyttjade det.

2013 var han på Haiti för att se hur arbetet med återuppbyggnaden gick efter den stora jordbävningen 2011. Hans goda vän Yves Jean-Bart ska då sett till ”att Blatter fick blåa piller” och tvingade sedan en anställd kvinna på förbundet att åka till hans hotellrum på Oasis Hotell.

En person i förbundets medicinska stab – som var den som köpte de ”blåa pillren” – minns hur stolt Yves Jean-Bart var efteråt.

– Han berättade historien för alla med namnet på den utsatta anställda. Han sa ”President Blatter älskar haitiska kvinnor! Jag fixade en åt honom”.

Josimar har sökt Fifa för en kommentar på en rad frågor men bara fått ett generellt svar att man inte ”berättar om pågående utredningar” men att man ”tar alla anklagelser om övergrepp väldigt allvarligt”.

Även Sepp Blatter har fått frågor via sin talesperson men har inte återkommit till tidningen.

– Det jag inte kan förstå är hur Fifa inte kunde se vad som hände här. Vi pratar om två decennier av övergrepp. Det var en illa dold hemlighet här på Haiti. Hur och varför kunde Fifa och Concacaf blunda. Det var omöjligt att inte veta, säger ett av offren till Josimar.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Brenning: Sparka ut Messi och Beckham – det måste vara världsrekord i hyckleri

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Sepp Blatter

Sexuella övergrepp