Succétränarens nervpärs: ”Då började jag bara gråta”

Publicerad 2021-07-31

TOKYO. Han har kastat diskus sen han var sex år, varit med i som aktiv och ledare på OS tio gånger och coachat olympiska mästare förr.

Men Vesteinn Hafsteinsson har aldrig varit lyckligare än den här kvällen i Tokyo.

– När det var klart började jag bara gråta, man tänker alltid på resan hit, säger han.

Diktafonen visar på nio minuter inspelning när Vesteinn Haftsteinsson skrattar för jag vet inte vilken gång i ordningen och pustar ut.

– Jag har inte ord, säger islänningen och skrattar igen.

Det är en lögn. Men vi förlåter världens genom tidernas främsta diskustränare för det i kväll.

– Det är större än när Gerd Kanter vann OS-guld. De är två på pallen och jag är gift med en svensk kvinna sen 36 år och har två svensk-isländska barn så jag är halvsvensk. Det kommer mycket närmare, säger han.

Han beskriver en resa som på tio år förvandlat Sverige till en diskusstormakt.

– Tio år med Daniel. Tio! Åtta år med Simon. En bergochdalbana så in i bomben med Daniel i början. Otroliga utmaningar på alla möjliga sätt.

– Och Simon som kom till mig som en klen tiokampare, jag ville inte ens träna honom för jag inte trodde han kunde bli något. Träningsgruppen var full. Men han och hans pappa tryckte på så mycket. Han är etta på överraskningslistan, det här hade jag aldrig trott i min vildaste fantasi.

”Ville inte se andra kast”

Tävlingen blev en nervpärs. Den sista omgången gömde han sig på läktaren.

– Det hände på VM för två år sedan också. Jag tittade inte på någon annan kastare i dag förutom dom två. Jag ville inte se andra kast, det är inget jag kan påverka. Jag vill inte se när någon av dem får en träff utan behövde vila lite. Jag sprang upp och tog av mig masken, drack lite vatten och pustade ut lite.

Det må vara toppen på en tränarkarriär. Men Vesteinn Hafsteinsson ser ändå fram emot mer. Och när han pratar är det värt att lyssna. Det var samma man som för tio år sedan sa till Daniel Ståhl att han kunde bli världsmästare 2019 och OS-mästare 2020 och som redan förra sommaren pekade ut Simon Pettersson som tänkbar OS-medaljör.

– Jag väntar på det s t o r a kastet. Daniel har kastat övertramp som är 73,83, det är inte lätt att kasta 74,09 (världsrekord) men det finns där, säger han.

– Simon kommer också bli mycket bättre, hans topp kommer 2024 i Paris.

Fram till dess fortsätter träningen i världens bästa diskusgrupp.

– Vi jobbar bra ihop och vi vill göra något gott, glädja folket. Vi har haft ett otroligt stöd från allmänheten i Sverige, klubbarna, SOK, förbundet och alla i Växjö. Oändligt med stöd, alltid positivt. Då är det roligt att vara tränare.

– Jag känner mig väldigt lycklig.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll