Felix Burestedt: Mannen skrev att han hoppas att jag dör

Hot och matchfixning plågar badmintonsporten

Uppdaterad 2021-07-25 | Publicerad 2021-07-24

TOKYO. Badmintonsporten plågas av hot, läggmatcher och svarta pengar.

Inför sin OS-debut berättar Felix Burestedt om skumma meddelanden efter matcher.

– När jag förlorade skrev en man att han hoppas att jag dör, säger 26-åringen.

Klockan 03 i natt, svensk tid, möter badmintonspelaren Felix Burestedt (57:a i världen) den taiwanesiske världsfyran Chou Tien-chen i sin OS-premiär. I tremannagruppen ingår också kanadensaren Brian Yang (51:a) och bara en av dem går vidare.

Trion utövar en global jättesport som råkat locka till sig kriminella element.

Ett första tecken syntes i damernas OS-semi 2004 då en kinesisk ledare övertalade sin spelare att lägga sig, vilket han ett par år senare erkände och stängdes av.

”Medför allvarliga problem”

Det internationella badmintonförbundet BWF växlade upp arbetet mot matchfixning och snart radades fallen upp.

Två visselblåsare avslöjade ett omfattande mygel 2014, två malaysiska spelare blev påkomna 2018, en dansk åkte dit 2019 och åtta indonesier tidigare i år.

Felix Burestedt har vant sig vid de svarta rubrikerna.

– Det snackas en del om matchfixning. Det är tyvärr effekten av hur lite pengar det finns i badminton. Många kollar på badminton i Asien och det är många som bettar i Asien, så det har medfört allvarliga problem. Det är bra att några spelare har stängts av, säger han.

Felix Burestedt har fått utstå hat efter förluster.

Svensken har vunnit två europeiska turneringar i karriären och OS-debuterar nu i Tokyo. Han har själv aldrig erbjudits en muta, men har hört märkliga historier från kollegor.

– Och efter att jag förlorade en tävling sist kom meddelanden på min facebook. ”Fucking asshole”, ”what the fuck are you doing?”, ”I hope you die”. Sånt har jag fått tidigare. Det är säkert någon som förlorat pengar på mig. Det är mycket betting på badminton och många spelare har hotats eller erbjudits summor för att lägga sig.

Hur pratar ni elitspelare om det här?

– En annan spelare berättade om summorna. Han hade sett meddelanden om att lägga sig i en match och få mer pengar än vad tävlingssegern hade gett. Enstaka personer nappar och då växer problemet.

Hurskainen: Jag har funderat...

Har du bevittnat någon uppenbar läggmatch?

– Ja, jag har sett grejer, men hur ska jag vara säker på vad jag ser? Man kan spela på att en kille förlorar ett set men vinner matchen och det har sett skumt ut flera gånger. Men även om resultatet är shady är det svårt att bevisa vem som är skyldig.

BWF har skärpt reglerna för att komma åt brottslingarna. En spelare som får ett erbjudande är numera skyldig att anmäla saken så att den utreds, vilket inte var fallet förut.

Så hur länge har matchfixningen och hoten funnits?

Svenske Henri Hurskainen vann sina första internationella tävlingar 2005. Då upplevde han att sporten var renare.

– Ja, det har kommit mer de sista tio åren. Jag har varit med om en del konstiga kommentarer på Facebook och Instagram. Det är inga rena erbjudanden och det är jag tacksam över, men det är heller inte alltid så snälla ord från folk som spelat.

Hatkommentarer är en sak, men har du också sett tecken på matchfixning?

– Hm. Jag har funderat genom åren, även på tävling, över suspekta resultat.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.