Frida Karlsson vinner i längden

Fördelen mot tio centimeter kortare Johaug

Publicerad 2020-12-31

ÖSTERSUND. Frida Karlsson har nått ytterligare ett genombrott i kampen om att bli bäst i världen.

Nu drar hon nytta av sina 172 centimeter.

– Jag har en längd som jag inte varit stark nog att använda förut, säger skidåkaren.

Efter det klassiska internloppet i Östersund veckan före jul slog det gnistor om Frida Karlssons ögon när hon fick tala om sin stakning och känslan av att pusselbitarna äntligen fallit på plats.

Frida Karlsson är 172 centimeter lång och fortsatt i karriärens begynnelse. Hon vet att hon har en fördel i kampen mot tio centimeter kortare och elva år äldre norska mästarinnan Therese Johaug.

Tiden talar för Frida Karlsson. Det gör längden med.

– Jag har långa hävstänger och att kunna använda dem kommer att hjälpa mig i både sprint och distans för det gör att jag kan åka mer energisnålt, säger Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag har jobbat med stakningen länge och nu ger det utdelning. Det känns så himla positivt att ta med sig för jag har sett det lite som min akilleshäl. Att ha kontroll på kroppen, att inte spilla med energi hit och dit eller jobba med frekvens har varit ett mål, säger Frida Karlsson.

Per Nilsson, som är Frida Karlssons tränare, konstaterar ett delmoment i åkningen förbättrats:

– Hon har känt sig efter på den biten. Hon har känt sig som en klättrare, men nu fungerar stakningen. Som delteknik fungerar också det som ett vapen, säger Per Nilsson men påpekar att det finns mer jobb att göra:

– Det som kan fallera ibland är att hon blir för ivrig och stressad och inte sätter tekniken. Hon måste vara kylig och tänka på hur hon ska nyttja sin längd i stället för att hetsa på för att använda vanliga ordalag.

Synat loppen i Tour de Ski

Längden innebär att Frida Karlsson kan få en bra hävstångseffekt, men tidigare har hon inte haft bålstyrkan eller tekniken för att nyttja det. Under perioden utan tävlingar förra säsongen lade hon tid på styrketräning och byggde muskler. Inför den här säsongen har hon lagt skivstängerna åt sidan och fokuserat på mer funktionell bålstyrka.

Båda detaljerna har bidragit till att utväxlingen vid stakningen blivit större. Det har hon nytta av i stakningen i den klassiska tekniken både i tempoväxlingar, spurt men också i lättåkt terräng. Dessutom spiller det av på den fria tekningen i växel tre då det är samma principer som man försöker nyttja.

– Jag har jobbat mycket med stakning och kört korta intervaller där man kan hålla hög fart och hitta trycket. Sen har jag tvingats jobba mycket stakning eftersom jag fick problem med höftböjaren och diagonalåkningen inte funkade ett tag, säger Frida Karlsson.

Tränaren Per Nilsson ser att Frida Karlsson nu kan ta ännu ett steg jämfört med sina konkurrenter.

– Att hålla fart i lättåkta partier under långa perioder kan vara en fördel jämfört med andra damåkare, säger han.

Frida Karlsson hoppas att stakeffekten syns redan i Tour de Ski.

– Sen vi fick besked om att åka Touren har jag tänkt på den och lusläst programmet för att se vad det är för lopp. Det är mycket masstarter och jaktstarter och det kommer att bli viktigt med bonussekunder som delas ut under loppets väg, säger skidåkaren.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.