Karlsson: ”En risk att vara mycket på hög höjd”

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2021-03-31

FALUN. Flera av de svenska åkarna åkte på kraftiga höjdsmällar under säsongen.

Nu kräver de flera läger på höjd för att kunna slåss om OS-medaljer i Peking.

– Jag behöver väldigt lång tid på mig på höjd för att jag ska kunna prestera, säger världsmästarinnan Jonna Sundling

Följ ämnen
Längdskidor

De senaste mästerskapen har inneburit medaljregn över det svenska längdlandslaget. För att det ska ske även i OS så måste de svenska åkarna klara av att prestera på höjd. Tävlingarna kommer nämligen att genomföras på 1 700 meters höjd.

– Jag har väldigt höga mål. Vår drömplan är ju att vi är väldigt mycket på höjd. Visst, det är en risk att vara mycket på hög höjd eftersom det belastar mer på kroppen men någon gång måste jag göra det. Jag tror det är bra för mig att börja det arbetet nu med tanke på vad som väntar på OS, säger Frida Karlsson.

Fått ändra planerna

Enligt ursprungsplanen så skulle det svenska landslaget redan varit mitt uppe i sin höghöjdsuppladdning inför OS. Det satte dock coronapandemin stopp för.

– Förra året kunde vi ta att det inte gick att åka men nu är det sista året innan OS. Vi kommer försöka hitta lösningar som vi gjorde i vintras för att faktiskt ta oss dit. Sen hoppas man ju att vi kanske har kunnat få vaccin i höst och att det är bättre läge då, säger landslagschefen Anders Byström.

Under året som gått har landslagsledningen dessutom sett svart på vitt hur åkarna reagerar på höjd.

Innan Tour de Ski fick inte åkarna möjlighet att ladda på höjd. Flera av åkarna hade svårt att prestera och för Ebba Andersson blev dagarna i schweiziska Val Müstair en skräckupplevelse. Hon funderade till och med på om hon hade gjort sitt i längdspåren.

– För min del blev det riktigt tufft på höjden så jag kommer verkligen värdesätta det högt.

Frida Karlsson.

Krävs för att ta medalj

Höghöjdsläger ses därför som en av de allra viktigaste uppladdningen för åkarna. Det är vad som krävs för att de ska kunna vara med och slåss om medaljer.

– För mig kommer det vara otroligt viktigt och jag behöver väldigt lång tid på mig på höjd för att jag ska kunna prestera, säger världsmästarinnan Jonna Sundling.

– Det blir något nytt. Jag har inte varit så jättemycket på höjd. Inte gjort en rejäl höjdsatsning så det blir spännande och det är något jag ser framemot, säger sprintstjärnan Linn Svahn.

– Det är viktigt att inte göra en höjdhöjdsuppladdning bara veckorna in mot OS, utan detta är något som måste planeras under hela hösten. Med flera dagar på hög höjd. Det är definitivt viktigt så man lär sig hur kroppen fungerar, säger mästerskapsveteranen Charlotte Kalla.

Behöver bra förberedelser

Tanken var att landslaget skulle åkt på ett första höghöjdsläger redan i vår, men än en gång får de förhålla sig till smittoläget ute i Europa.

– Sen så var det bra att vara hemma under våren i fjol. Vi hade inga sjukdagar överhuvudtaget så det har vi också med i beräkningarna och väntar nog till hösten. Då är det dessutom bättre väder där nere jämfört med här, säger Anders Byström.

I stället väntar förmodligen två höghöjdsläger i höst och ett i vinter. Med ett misslyckat VM i bagaget så vill Linn Svahn kunna förbereda sig ordentligt inför OS.

– Det jag tar med från i år är att jag är så oerhört beroende av bra förberedelser. I år inför mästerskapet blev det inte som jag vill ha det optimalt och det blev ganska tydligt, säger hon och fortsätter:

– Inför nästa år ska jag göra allt jag kan och lite till för att få förberedelserna optimala. En del i det är att höghöjdsladda bra. Är jag i slag så pallar jag i höjden och är jag lite sämre tar den ut sin rätt extra hårt.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.