Grigorij Rodtjenkov

Visselblåsaren: Om de bara visste...

Av: 

Gustaf Ränkeskog

Grigorij Rodtjenkov har ställt upp i flera intervjuer i samband med boksläppet, men vägrat visa sitt ansikte.
Grigorij Rodtjenkov har ställt upp i flera intervjuer i samband med boksläppet, men vägrat visa sitt ansikte.

SPORTBLADET

Grigorij Rodtjenkov var hjärnan bakom ”det största bedrägeriet i OS-historien”.

Det skriver visselblåsaren i en bok om Rysslands systematiska dopning under OS i Sotji 2014.

”Jag borde skjutas för att ha ljugit”, skriver Rodtjenkov.

Den förre dopningslabbchefen Grigorij Rodtjenkov valde 2016 att berätta i New York Times om hur urinprov byttes ut under skidtävlingarna vid OS i Sotji 2014 – med hjälp av KGB-agenter.

Rodtjenkov blev också ansiktet utåt för den ryska dopningen i Netflix-dokumentären ”Icarus”. Och nu, sex år efter dopningsskandalen, har ryssen släppt en bok där han mer detaljerat avslöjar den ryske presidenten Vladimir Putin.

I boken skriver Rodtjenkov att han åt middag 2013 med Evgeny Blokhin, en agent från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Vladimir Putin.

”Skulle förändra mitt liv”

”Han böjde sig över bordet och berättade om sitt teams framsteg. De hade hittat ett sätt att öppna, utan att skada eller upptäcka, flaskor som användes för insamling av idrottares urin i dopningskontroller – betraktade som manipulationssäkra”, skriver han i boken enligt Daily Mail.

”Om det är sant skulle det förändra mitt liv och framtiden för den ryska sporten – och mitt jobb på dopningskontrollaboratoriet i Sotji.”

Bara under mästerskapets sista fem dagar tillkännagav IOK att åtta utövare testat positivt – det högsta antalet positiva någonsin vid ett vinter-OS sedan IOK började med dopningstester vid OS i Grenoble 1968.

”Höjdare på IOK och Wada kallade oss för det bästa OS-labbet någonsin. Om de bara visste… Jag missade avslutningsceremonin eftersom vi gjorde vårt sista viktiga urinprovsbyte för att skydda två ryska guldmedaljörer. En av dem var Alexander Zubkov som burit flaggan vid invigningen. Vårt team hade en egen avslutningsceremoni när vi förslöt den sista manipulerade flaskan. Vi hade lyckats med det största bedrägeriet i OS-historien.”

Alexander Zubkov bar ryska flaggan under invigningen.

Ber inte om ursäkt

Rodtjenkov lämnade Ryssland 2015 och lever i dag på skyddad ort i USA. Och han ångrar inte beslutet att flytta från sitt hemland.

”En före detta chef för Rysslands olympiska kommitté sa att jag ’borde skjutas för att ha ljugit, som Stalin skulle ha gjort’. Jag ångrar inte mitt beslut att lämna Ryssland. Sedan dess har jag hjälpt Wada att avslöja dopningsbedrägerier i Ryssland, och 2018 föreslogs Rodtjenkovs antidopningslag i USA, som nu håller på att gå igenom den amerikanska regeringen.

Den förre dopningslabbchefen Rodtjenkov vill inte be om ursäkt för det han gjort.

”Tidigare gjorde jag vad jag var tvungen att göra; nu gör jag det jag väljer att göra. Jag är glad att äntligen vara på sanningens sida”, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Hon offrades i Sotji: ”Vi behövde blod”

ÄMNEN I ARTIKELN

Grigorij Rodtjenkov

Vladimir Putin

IOK, Internationella olympiska kommittén