Slagsmål vid en pojklagsmatch: I min värld gör alla fel

Flera ledare har stängts av

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Foto: Bigandt_Photography / iStockphoto

Det blev handgemäng mellan ledare vid en pojklagsmatch i södra Sverige i helgen.

Flera ledare har stängts av och kan straffas ytterligare av disciplinnämnden i länets fotbollsförbund.

– Det måste bli konsekvenser när man agerar på det sättet. Det är nioåriga barn i närheten och en 14-årig flicka var domare. Det här är inte okej, säger ordföranden i en av klubbarna.

Händelsen inträffade i söndags vid en pojklagsmatch i södra Sverige. Efter ett domslut från domaren, en 14-årig flicka, blev det bråk.

– Det har varit slagsmål. Det har varit handgemäng, bekräftar ordföranden i den ena klubben.

– Det är ledare från vår klubb och ledare från den andra klubben som har börjat slåss. I min värld gör alla fel. Man börjar inte att slåss när man är ledare, som ledare måste du kunna hantera en situation där du blir provocerad av andra ledare eller föräldrar. Det är vår värdegrund.

Ordföranden berättar att klubben ska ha föräldrarmöte i kväll. Klubben har redan stängt av de ledarna som var inblandade i bråket. Barnen blev rädda och tröstades av föräldrarna.

– Vi väntar på att disciplinnämnden ska komma med sitt beslut, och fram till dess har vi stängt av våra ledare. I min värld är det här inte okej, oavsett vem som har provocerat vem. Vuxna ska föregå med gott exempel och då måste man i en sådan situation säga ”nu räcker det, vi pratar om det här sen”.

Hur mår flickan som dömde matchen?

– Vi kommer att stötta henne till 300 procent för att hon ska kunna döma igen. Hon måste upp på cykeln igen, det här var traumatiskt. Hon har inte blivit slagen, men hon måste upp i sadeln igen och våga döma, om hon vill det. Vi kommer att stötta henne oavsett.

”Ett helt oacceptabelt beteende”

Sportbladet har även pratat med en ungdomsansvarig från den andra klubben.

– Vi har inte all fakta, men ska träffa ledarna och föräldrarna i kväll. Jag känner att det är viktigt att inte kommentera detaljer innan vi har all fakta. Vi har dock förklarat att det är ett helt oacceptabelt beteende. Vi jobbar med värdegrund för att motverka sånt här, säger ungdomsansvarige i den andra klubben.

– Man måste veta vad om har hänt. Det blir alltid snack, det kan överdrivas, det kan vara faktafel. Generellt sett kan man säga att man blir bestört. Vi brukar prata om värdet för vårt klubbmärke, vad det står för. Att vi ska bemöta andra lag, spelare, ledare och domare på ett bra sätt. Det här är inget vi står bakom eller vill förknippas med. Man blir bestört med tanke på att unga killar spelar och en ung tjej dömer matchen, det är fruktansvärt.

Kommer ni vidta disciplinera åtgärder?

– Vi vill ha all fakta först.

– Den ledaren jag har varit kontakt med har sagt att det inte har varit ett riktigt slagsmål. Men vi accepterar inte det här beteendet oavsett.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN