Angelica Bengtsson får OS-biljett

Av: Anna Rydén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Angelica Bengtsson har två tuffa OS bakom sig. Frågan är om det blir tredje gången gillt för den svenska stavhopperskan. 

– Jag siktar på medaljerna, säger Bengtsson som var en av sex idrottare som fick sin OS-biljett av Sveriges olympiska kommitté i dag.

Tillsammans med spjutkastaren Kim Amb och Josefin Olsson klev Angelica Bengtsson in på SOK:s presskonferens för att prata om hur de samtliga ska få tävla i OS för tredje gången.

När det gäller Angelica Bengtsson så har hon misslyckats att ta sig vidare från kvalet både i London och Rio.

– Till London OS så stressade jag verkligen för att klara kvalgränsen. När man till slut kommer in som sista namn i truppen så kom man oförberedd. Det var stort men man hängde inte med liksom, säger Bengtsson som är lättad över att veta att biljetten redan är säkrad.

”Har varit osäker”

För friidrottarna är det dock inte OS som har varit det stora samtalsämnet, utan inomhus-VM i Kina. Ett mästerskap som nu skjutits upp ett år på grund av coronaviruset.

– Det är skönt. Man har varit osäkrare och osäkrare på att åka. Inför säsongen var jag inställd på att köra inomhus-VM för att möta de bästa. Försöka sig på en titel när det gick så bra i VM i Doha, men det får bli på OS istället.

Angelica Bengtsson samlar ihop delarna av sin stav i den dramatiska VM-finalen i fjol. Nu är stavstjärnan uttagen till OS i Tokyo. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Angelica Bengtsson samlar ihop delarna av sin stav i den dramatiska VM-finalen i fjol. Nu är stavstjärnan uttagen till OS i Tokyo. Arkivbild.

Angelica Bengtsson får sällskap till Tokyo av Kim Amb, seglarna Josefin Olsson och Jesper Stålheim samt simmarna Erik Persson och Louise Hansson. Totalt har nu 21 aktiva och fem lag fått klartecken från Sveriges olympiska kommitté, SOK.

Andra uttagningen

I den första uttagningen i november i fjol togs stjärnor som Sarah Sjöström och Daniel Ståhl ut, och nu är det dags för nästa gäng att få biljetter.

Jesper Stålhem, 31-årig laserseglare, blev 16:e i Rio 2016, men har medaljförhoppningar efter att ha vunnit för-OS I augusti i fjol och Olsson, laser radial, blev sexa i fjolårets VM och nådde samma placering i Rio.

Louise Hansson har tagit stora kliv på 100 meter fjäril – Sarah Sjöströms OS-guldgren 2016 – och blev sjua i VM förra året. Erik Persson har också utvecklats på 200 meter bröstsim och tog silver på kortbane-EM i december, hans första internationella medalj i karriären.

Båda var med i Rio 2016.

LÄS VIDARE

Publicerad: