Lukas Nilsson skadad när Sverige förlorade

Publicerad 2019-10-25

I Niclas Ekbergs och Mattias Zachrissons frånvaro klev Daniel Pettersson fram på högerkanten.
Men Lukas Nilsson skadade högerfoten och fick kliva av.
Sverige förlorade mot Island med 26–27 i en förberedande landskamp inför hemma-EM i handboll.

Den 10 januari nästa år spelar herrlandslaget i handboll EM-premiär mot Schweiz i Scandinavium i Göteborg. Under fredagskvällen togs det första rejäla avstampet mot hemmamästerskapet, i mötet med Island i Kristianstad arena.
Sverige tog greppet om matchen under de inledande minuterna, mycket tack vare flera räddningar från målvakten Mikael Appelgren och effektivitet framåt av högersexan Daniel Pettersson och vänsternian Kim Ekdahl Du Rietz. Blågult ledde med 13–11 efter första halvlek sedan 27-årige Pettersson, till vardags i tyska Magdeburg, gjort sex av målen.

"Allting sitter inte"

– Det är jätteroligt att spela. Jag är jättenöjd, bra aggressivitet och vi kom upp direkt i matchen. Vi startade bra, 3–0 direkt, och jag tycker att vi spelar med bra fart. Visst, allting sitter inte men jag tycker ändå att vi kämpar och har en bra inställning, säger Pettersson, som imponerade i Niclas Ekbergs (landslagspaus) och Mattias Zachrissons (skadad) frånvaro på högerkanten, till TV10.
Oroande var däremot att niometersstjärnan Lukas Nilsson skadades i den första halvleken. 22-åringen fastnade med högerbenet under en isländsk spelare och haltade ut, med en linda runt foten, från innerplan i paus och spelade inte mer i matchen.

Nio Pettersson-mål

I andra halvlek tappade Sverige omgående sin tvåmålsledning när Andreas Palicka bytte av Appelgren i det svenska målet och släppte in tre raka mål till 13–14.
Blågult kom tillbaka, återtog ledningen och Palicka började göra fler räddningar. Sverige ryckte fram till 21–18 i mitten av halvleken – men Island kom tillbaka ännu en gång.
Bortalaget gick upp till 24–23 och vann till slut med 27–26. Daniel Pettersson blev Sveriges bästa målskytt med totalt nio mål.
På söndag möts lagen igen, i Karlskrona. Det återstår att se om fotskadade Lukas Nilsson, eller några av de andra svenska stjärnorna som saknades (till exempel mittsexan Andreas Nilsson), spelar då.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se