Efter förhandlingarna – ny strejk att vänta

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny spelarstrejk hotar i Spanien.

I alla fall om inte kollektivavtal skrivs på under torsdagen.

Det är villkoren som spelarfacket och spelarna i den spanska damligan lagt fram till klubbarna.

I november gick spelarna i den spanska damligan – däribland CD Tacóns Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson – ut i gemensam strejk gällande både löner och arbetstider, och flera matcher fick ställas in.

Det gick så långt att den spanska regeringen fick blanda sig i och de presenterade ett förslag som lade grunden till det kollektivavtal som jobbades fram mellan klubbarna och spelarfacken.

Garanterad minimilön

Bland annat innebar avtalet att samtliga spelare i ligan garanteras en minimilön på 16 000 euro, cirka 170 000 kronor, om året. För att avtalet ska sättas i bruk krävs det att klubbarnas ekonomiska villkor förändras, antingen genom privat eller offentligt stöd.

Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani.

Vilket gjorde att spelarfacken gav klubbarna en månad att hitta lösningen på, och avtalet förväntades skrivas på 20 december.

Fortsatta problem

Nu är det februari, och något avtal har ännu inte skrivits på. Den utdragna processen ska bero på att ett tv-avtal ännu inte förhandlats klart. Men spelarna har fått nog.

Flera medier rapporterar nu att om inte kollektivavtalet skrivs på senast idag kommer spelarna gå ut i ny strejk.

– Om vi inte fått något tillfredsställande svar på torsdagen 6 februari kommer åtgärder som fotbollsspelarna och AFE (spelarfacket) enats om att genomföras för gruppens rättigheter, säger en representat från spelarfacket i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE