Salming: ”Frågat mig vad Zlatan sysslar med”

Uppdaterad 2021-04-10 | Publicerad 2020-09-24

Börje Salming har följt Zlatan Ibrahimovic ledarskap och attityd.

Ishockeylegendarens erfarenhet är att hårda ord och trakasserier inte leder till framgång.

– Jag har respekt för Zlatan som spelare, men han måste ha respekt för andra också, säger 69-åringen.

Det har varit livlig debatt efter mediarapporteringen kring journalisten Olof Lundhs nya bok Landslaget enligt Lundh.

Zlatan Ibrahimovic beskrivs ha haft kontroversiella metoder och varit nedlåtande mot medspelare i svenska fotbollslandslaget.

Börje Salming har följt debatten och Zlatan Ibrahimovic agerande på distans under flera år.

– Det finns en gräns för vilket beteende man kan ha mot lagkamrater och alla människor runt sig, man kan inte köra över folk hur som helst. Mitt motto har alltid varit försöka prata igenom meningsskiljaktigheter, man kan inte stå och skrika åt varandra och trycka ner någon annan bara för att man tycker att man är bättre, säger Börje Salming.

”Går åt helvete”

Kan man koppla samman den tuffa kravställningen och hårda attityden med en stor vinnarskalle?

– Nej, man måste ha respekt för varandra, för man är ett lag tillsammans och vinner inte något ensam. Om inte alla är bra medmänniskor mot varandra så vinner man ingenting. Om man spelar för sig själv där ute går det åt helvete, men spelar man tillsammans med alla andra så når man framgångar. Zlatan kan inte vinna något själv, han behöver andra spelare för att vara så bra som han har varit. Vinnarskalle är vi många som har haft, men för att ha det så ska man också behandla andra på ett värdigt sätt.

Var är dina erfarenheter av vad som händer i ett omklädningsrum och på planen när det inte är bra stämning och alla inte jobbar tillsammans?

– För att komma långt med ett lag behövs bra sammanhållning på planen och utanför planen. De handlar om att hjälpa varandra och vara schysta mot varandra, när någon inte mår bra måste man ta hand om den spelaren. Alla är viktiga i ett lag, jag brukar säga att den viktigaste personen i ett lag är spelaren som sitter på bänken. Om du inte har en spelare som är redo när någon blir skadad så går det inte bra, så du måste respektera dem och deras roll. Jag är en lagspelare, jag älskar laget och jag vill göra saker tillsammans.

Tips från Sportbladet: Kolla in expertens tips inför Stryktipset
lördag.

Stor laganda

Hur förenar man att ställa krav på varandra och vara ödmjuka mot varandra på samma gång?

– Om jag tar Brynäs som exempel så var vi ett gäng spelare med mycket attityd, samtidigt respekterade vi varandra och det krävdes för att vi skulle utvecklas. Alla förväntades att göra det de skulle göra ute på planen, men samtidigt var vi schysta och visade medmänsklighet. Vid ett misstag ute på isen så stöttade vi och tog hand om den spelaren, då känner spelaren trygghet och blir bättre. Kiruna, Brynäs och Toronto har alla varit väldigt inkluderande och solidariska miljöer.

Behandlades du verkligen på det sättet när du kom till Toronto Maple Leafs också?

– Som jag har berättat så fanns det misstänksamhet och de som ville testa mig. När jag visade att jag var beredd att göra allt för laget så var de hur jävla bra som helst mot mig, jag blev omhändertagen och de hjälpte mig med engelskan och allt runt om ishockeyn. Det gäller motståndarlag också, Philadelphia Flyers var helt galna ute på isen men efteråt var de hur trevliga och roliga som helst att träffa på.

Gillar inte gesterna

Vad får du för uppfattning om Zlatan Ibrahimovic ute på planen?

– Jag vill vara tydlig med att jag respekterar Zlatan för det han kan göra ute på planen, det är grym fotbollsspelare som vill göra mycket och sedan också gör det fortfarande vid hans ålder. Det jag inte gillar är den stilen han har med gester och språk när han inte får som han vill, för det kan man inte få hela tiden utan man måste visa hänsyn till andra. De där diskussionerna är bättre att ta på ett kontrollerat sätt i omklädningsrummet efteråt. Så jag har frågat mig många gånger vad han sysslar med och varför han håller på som han gör. Bara för att man är bäst kan man inte göra allt på egen hand och på sitt sätt.

– När man har den statusen som han har är det ännu viktigare att visa ödmjukhet. När jag kom utanför isen i Toronto var jag inte bättre än någon annan, jag var stolt över det jag hade gjort men när jag träffade på en uteliggare så visste jag inte vad han hade gått igenom och mötte honom med respekt, då ville jag fråga honom hur han mådde och hjälpa honom på traven på något sätt, det känns väldigt viktigt i livet för mig. Det finns ju också många som sagt att Zlatan är en fin kille vid sidan om planen, jag har bara hälsat på honom snabbt en gång.

Börje Salming gjorde sin sista säsong i AIK i elitserien 1993, backen var då 42 år gammal.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.