Domare i VM pekas ut i misstänka matcherna

Uppdaterad 2023-01-17 | Publicerad 2023-01-15

En möjlig jätteskandal skakar handbolls-VM i Sverige och Polen.

Flera toppdomare som dömer mästerskapet kopplas till matchfixning.

– Det lättaste är att skylla på domarna, säger den kroatiske domaren Matija Gubica till TV2.

Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider – då spelar Sverige

Danska TV2 var först med att publicera uppgifter från en hemlig rapport, som Sportbladet också har tagit del av, från analysföretaget Sportradar.

Sportradar är världsledande när det handlar om att upptäcka fixade matcher och har hittat 26 handbollsmatcher, som spelades mellan september 2016 och november 2017, som innehåller tydliga tecken på matchfixning. Det rör sig bland annat om landskamper och om matcher i Champions League.

Domare i VM misstänks

”Integritetstjänsten misstänker att domarna i dessa matcher har påverkat utgången på ett otillåtet sätt för sin egen vinning”, står det i Sportradars rapport enligt TV2.

Misstänkt stora summor pengar har satsats på de 26 matcherna där totalt åtta domarpar har dömt. Flera av dem är några av världens mest ansedda domare och är på plats i VM.

Nordmakedoniern Giorgij Nachevski, som dömer med landsmannen Slave Nikolov, sägs enligt rapporten ha kopplingar till organiserad brottslighet och redan kända matchfixare. Paret dömde två av de 26 misstänkta matcherna och gjorde sin första match i årets VM i fredags när Bahrain och Tunisien spelade oavgjort i Malmö.

De ville inte kommentera Sportradars rapport för TV2 men det gjorde däremot den kroatiske domaren Matija Gubica som dömde Tyskland–Qatar under fredagen och har dömt sju av de misstänkta matcherna.

Domarna Matija Gubica och Boris Milosevic under en match i handbolls-VM 2021.

”Berätta för mig...”

Matija Gubica och hans kollega Boris Milosevic har dömt matcher där misstänkta spel har gjorts på oavgjorda resultat.

– Vi har dömt otaliga oavgjorda matcher genom åren. Berätta för mig: Är vi domare de enda på planen?, säger Gubica till TV2.

– Det lättaste är att skylla på domarna. Men vi är inte de enda på planen.

Sportradar skriver att rapporten inte är ett bevis för att matcher har varit uppgjorda men företaget rekommenderar internationella handbollsförbundet, EHF, att utreda både domarna och representanter för de berörda klubbarna.

EHF ska ha fått ta del av rapporten redan 2018 och förbundet kritiseras av Chris Kronow Rasmussen, som har varit chef för organisationen Global Lottery Monitoring System som jobbar mot matchfixning i Danmark.

– Domarna borde ha stängts av omgående, säger han till TV2.

Följ ämnen i artikeln