NBA-stjärnan valde att inte ta ett knä

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonathan Isaac.
Foto: Ashley Landis / TT NYHETSBYRÅN
Jonathan Isaac.

NBA har återstartat – med gemensamma Black Lives Matter-protester.

Men Orlandos Jonathan Isaac valde att inte delta.

– Jag tror på budskapet, men jag tycker, personligen, inte att ett knä eller en t-shirt är svaret, säger han.

Natten till fredagen återstartade den nordamerikanska basketligan, NBA, på Disney World i Orlando.

Inför den första matchen – mellan Utah Jazz och New Orleans Pelicans – valde samtliga spelare att tillsammans ta ett knä under nationalsången – som ett stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Även på matchtröjorna syntes protesterna. I stället för sina egna namn valde de flesta spelare att ha olika budskap som bland annat ”Say Their Names” och ”Equality” skrivet.

Men under återstartens andra dag blev Orlando Magics forward Jonathan Isaac, 22, den första att inte delta i några protester.

Valde att inte delta i protesterna

Den 2,11 långa amerikanen valde att stå upp under nationalsången, samtidigt som han – till skillnad från övriga spelare – valde att bära sin egen matchtröja i stället för en gemensam tröja med texten ”Black Lives Matter”.

Efter matchen – som Isaacs Orlando vann mot Brooklyn Nets – fick han frågan om han tyckte att Black Lives Matter-rörelsen betydde något för honom.

– Absolut. Jag tror på budskapet, men jag tycker, personligen, inte att ett knä eller en t-shirt är svaret, säger 22-åringen, som inför matchen meddelat sina lagkamrater om vad han skulle göra:

– Vi hade ett möte inför matchen, och jag sa till dem att de vet vem jag är som person. De vet vad jag tror på och de respekterade mig för mitt beslut.

Får stöd från flera håll

Det är inte heller bara lagkamraterna som stödjer Isaacs beslut.

– Människor protesterar på olika sätt. Om någon inte tror att det här är rätt sätt, så gör de inte det. Men jag har inga problem med hans val, säger Brooklyns Garrett Temple.

Senare under natten valde även San Antonio Spurs tränare Gregg Popovich och hans assistent Becky Hammon att stå kvar under nationalsången.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN