Johaugs tränare häpnade av den svenska träningen: Skeptisk

Publicerad 2020-05-01

Under ett läger på försäsongen fick Therese Johaugs tränare Pål Gunnar Mikkelsplass en inblick i hur det svenska skidlandslaget kör styrketräning.

– Jag blev riktigt imponerad. De var vansinnigt starka. Det var rått, men jag är skeptisk, det är inte den typen av träning jag skulle rekommendera, säger han till tidningen VG.

Följ ämnen
Längdskidor

I höstas laddade både det svenska skidlandslaget och norska stjärnan Therese Johaug i franska Font Romeu. Therese Johaugs tränare Pål Gunnar Mikkelsplass fick under besöket se hur det svenska damlandslaget tränade i gymmet.

Han berättar för norska VG att han blev imponerad, men samtidigt förvånad.

– Jag häpnade när jag såg det, det måste jag erkänna. Det var tunga vikter. Tuff träning. Jag har nästan inte sett maken till i en styrketräningslokal. Det var tufft, särskilt med tanke på att de var i höjd, men jag vet inte vad de gör över tid. De kan ha varit inne i en viss period, säger han och fortsätter:

– Jag blev riktigt imponerad. De var vansinnigt starka. Det var rått, men jag är skeptisk, det är inte den typen av träning jag skulle rekommendera.

Benstyrkan menar succétränaren var tyngre än vad stjärnan Therese Johaug kör.

– Det var särskilt tunga vikter för benen, och då kan det bli en överbelastning, eftersom benen använder du hela tiden, oavsett om du springer eller åker rullskridskor, säger han.

Fokus på styrketräning har enligt tidningen Expressen varit en av de faktorer som skapat missnöje i det svenska damlaget.

Pål Gunnar Mikkelsplass och Therese Johaug.

Från stabilitet till kraft

Stefan Thomson, damtränare med inriktning på fysträningen, berättar för Sportbladet hur skidlandslagets åkare arbetar styrkemässigt:

– Styrketräning är ett brett område. Filosofin är att man måste ha en stabilitet, man jobbar ofta utifrån tre kraftzoner i kroppen. Man har den nedre, den centrala och övre. Man vill ha en stabilitet så de samverkar i allt. Det är steg ett.

– Nästa steg är att man vill ha kraft som genererar power som sen ska ut i fart. Man kan enbart ha uthållighetsfaktorer, men någonstans måste man ha fartresurser för att klara av den hastighet som krävs. Det blir mer tungt i vissa perioder och att man jobbar ibland mer åt enbart stabilitet, det beror på vilken fas man är i. Vi ser styrketräningen över längre sikt, kanske tre år, vad ska det leda till när det är klart för den enskilda åkaren. Då kommer de i olika faser, säger han.

Vilken fas var åkarna i sin styrketräning i samband med lägret?

– Jag vill inte gå in på individnivå. Men vissa har ett maxpass, ett kort pass på hög höjd. Vissa var i den fasen då.

Stefan Thomson menar också att syftet inte alltid är lika med vad den yttre belastningen skvallrar om.

– Det kan finnas övningar med viktbelastning som har ett starkt fokus på bål och stabilitet, det kan vara svårt att se utifrån. Det kan se ut som en sak men syftet kan vara ett annat, säger han och fortsätter:

– Har man varit inne och kikat på ett pass när vi varit på läger så skulle jag personligen vara väldigt försiktig med att dra någon slutsats. Jag ser också hur de tränar, men jag skulle aldrig kunna ha en åsikt om det innan jag sett hela deras träningspussel.

– Det är logiskt för oss vad vi gör. Det kan vara tungt, men få reps (repetitioner) vilket är en gigantisk skillnad i belastning.

Kan det vara så att svenska damlandslaget tränar styrketräning på ett annat sätt än vad som är traditionellt inom längdskidåkning?

– Så kan det delvis vara, att vi har enskilda moment som är annorlunda.

Mikkelsplass är imponerad, men skeptisk?

– Jag kan inte svara på vad han tänker, det blir så fel.

Har du med din kunskap från hockeyn tillfört andra metoder för att träna upp åkarna styrkemässigt?

– Jag vet inte faktiskt, jag har inte kollat så mycket exakt vad alla andra gör. Vi har ett helhetstänk, från stabilitet till power. När man hittat den balansen går det ruggigt fort.

Karlsson: Mycket fokus på styrka

Frida Karlsson kom in i landslaget inför den här säsongen. Hon har börjat bygga grundstyrka och lämnade lägret i Frankrike på grund av förkylning.

– Jag vet inte om han hade sagt samma om han hade sett mig lyfta... Men det har varit ganska mycket fokus på styrka och det är upp till var och en att vara tydlig med att säga om det är den väg man vill gå för att ta nästa kliv i spåret. Jag kan inte prata för hela laget.

Har du reagerat att andra åkare lyfter tungt?
– Jag är inte en av de som lyfter tyngst... Men det finns tjejer som tar tunga vikter i gymmet.