Scoutad av Lyon – blir kvar i Malmö

”Inte redo ta steget”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

SPORTBLADET

Utpekad av Uefa som en av tio stora talanger och scoutad av Lyon.

Men ännu så länge består Hanna Bennisons vardag av familjeliv i Lomma och spel i Rosengård.

Mästarklubben har inte fått förfrågningar om sin unika talang.

– Jag är inte redo för att ta steget ut ännu, säger 17-åringen.

Hanna Bennison.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Hanna Bennison.

Hanna Bennison har satt avtryck som givit eko utomlands. Debuten i landslaget, med den väl avvägda chippen som ledde fram till ett reduceringsmål, mot USA i november gav en glimt av en unik spelförståelse i kombination med en säregen fysisk och mental mognad.

I början av året presenterade Uefa en lista på tio talanger att ha koll på under året och svenska Hanna Bennison var en av dem.

Under månaden som gått bekräftade dessutom agenten Maria Carlsson De Cecco för Fotbollskanalen att den franska storklubben Lyon följer 17-åringen från Lomma.

Sportchefen Therese Sjögran vet att Rosengård vårdar och formar en oslipad diamant, men ännu så länge är det ingen utländsk storklubb som tagit upp jakten.

– Ingen klubb har tagit kontakt angående henne ännu så länge, säger Therese Sjögran.

Men det är en tidsfråga?

– Det kommer säkert att finnas ett intresse runt Hanna. men jag tror hoppas att hon stannar. Att spela i de största klubbarna i Europa kräver mer än på den här nivån. Om hon har tålamod och går om fyra-fem år så är damfotbollen, som fortsatt är ung, ännu mer utvecklad.

Hanna Bennison har noterat och sugit åt sig av intresset hon väckt utomlands, men tiden är inte mogen ännu. Hon har nyligen skrivit på ett längre kontrakt med Rosengård.

– Jag trivs bra här, Rosengård är den bästa miljön för mig just att utvecklas i. Jag går i tvåan på gymnasiet och vill fokusera på fotbollen samtidigt som jag klarar av skolan, som jag helst vill gå klart. Men det är kul att de har koll på en i och med att det är ett av världen bästa lag, säger hon.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Bennison i svenska landslaget.

Smickret lockar, men den unga mittfältaren står med fötterna på jorden. Och skulle hon lyfta finns det lagkamrater som ser till att hon landar rätt igen.

– Caroline Seger ger mig en del tips..., säger 17-åringen.

Hanna Bennison är uppvuxen i den havsnära tätorten Lomma norr om Malmö. Där bor hon fortfarande med sin familj.

Pappan stöttade sin fotbollsspelande dotter i ett beslut att tidigt lämna moderklubben för att satsa i Rosengård och under ungdomsåren upptäcktes den unika begåvning Hanna Bennison besitter.

– Klart att hon är speciell. Att i  den åldern spela med den fysisk och den spelförståelsen sticker verkligen ut. Hon är en av de största talangerna i Sverige på väldigt länge, säger Therese Sjögran som sett en och annan landslagsspelare genom åren.

Vad finner du är spetsen i Hannas spel?

– Hon har tempoväxlingarna som många i damfotbollen saknar. Det gör att hon kan föra boll på ett sätt som är unikt.

– Jag har ganska bra teknik och är bra på att driva boll sista tredjedelen. Fysiken är bra, men den vill jag fortsatt utveckla, säger Hanna Bennison själv.

Tonåringen fick oväntat mycket speltid förra säsongen i mästarlaget Rosengård.

– Att hon skulle få utväxlingen i fjol var förvånande för oss alla. Vi trodde att hon kanske skulle starta sex matcher under året, men det, gick snabbare än så, säger Sjögran.

Mittfältaren landade på 18 matcher och tre gjorda mål.

– Det är klart, spelat en hel säsong. De flesta har mer koll och det inte blir samma sak. Men jag ser fram emot säsongen, det gick ganska bra förra året. Nu vill jag ta ännu mer plats, säger Hanna.

En plats i sommarens OS-lag är förstås också ett mål.

– Det är det största målet jag har i år. Det hade klart varit jättestort. Jag får fokusera på det som är nu och hoppas att det kan ge mig möjlighet att komma med.

Publicerad:

LÄS VIDARE