Bengt ”Benke” Nilsson är död

Publicerad 2018-05-15

Han gjorde dykstilen etablerad i Europa, vann EM 1954 och fick Bragdguldet samma år.

Nu är höjdhopparen Bengt ”Benke” Nilsson död.

Han blev 84 år.

Det var under 50-talets början som den så kallade ”Benkefebern” rasade. Härnösandsbördige Bengt Nilsson blev ”Benke” med hela svenska folket när han under några år dominerade höjdhoppet och fyllde idrottsplatser runt om i Sverige.

Han blev svensk mästare 1953, 1954 och 1955 och det var framför allt 1954 som han satte stora avtryck internationellt.

Under en och samma sommar höjde han Europarekordet i fem omgångar från 2,05 till 2,11, bara en centimeter från då gällande världsrekord. Samma sommar vann han EM i Berlin och fick också Bragdmedaljen samma år.

Bengt Nilsson blev 84 år.

Förklaringen till framgångarna var till stor del att han var först att introducera och utnyttja dykstilen i Europa. Han var bland annat en förebild för Sovjethopparen Valerij Brumel som dominerade grenen under 60-talet.

”En fascinerande personlighet”

Bengt ”Benke” Nilsson avslutade sin karriär redan som 24-åring och blev sedan framgångsrik rekryterare i näringslivet.

Men i fredags gick Bengt Nilsson bort efter en kort tids sjukdom. Sportbladet har varit i kontakt med Nilssons familj som bekräftar beskedet.

Tidigare RF-ordföranden och IOK-hedersledamoten Arne Ljunqvist var höjdhoppare samtida med ”Benke” Nilsson och han är tagen av beskedet om vännen och tidigare motståndarens bortgång.

– ”Benke” var en mycket speciell och fascinerande personlighet, en extrem talang i sin idrott, säger Arne Ljunqvist som känt Nilsson sedan 1949.

”Var min äldsta och bästa kompis”

Tennislegendaren Ulf Schmidt lärde känna ”Benke” under deras samtida idrottskarriärer och senare blev de också grannar i Saltsjöbaden där de bott på gångavstånd från varandra i närmare 40 år.

– Det är min äldsta och bästa kompis, vi lärde känna varandra 1950 och har umgåtts nära i alla tider, säger han och fortsätter:

– ”Benke” var en hedersman. Väldigt kunnig och bussigt kille. Han var väldigt energisk och kom på mycket grejer med dykstilen där han räknade ut hur man skulle hoppa högst.

Det pratades om en ”Benkefeber” på 50-talet, är det en rättvis beskrivning?

– Ja! Det var totalt fullsatt på Stadion och över allt annars där han hoppade. Han var jäkligt bra och alla ville se dykstilen, minns Schmidt.

Bengt Nilsson sörjs närmast av fru och tre barn och deras familjer.

Följ ämnen i artikeln