Sverige föll ihop efter jättedrama

Publicerad 2015-06-11

SOPRON. Sverige fick en mardrömsstart på EM.

Basketdamerna hade grepp om premiären i stort sett hela matchen – men Slovakien kom tillbaka och vann efter ett jättedrama.

– Det är tomt. Man är förbannad och besviken, säger Elisabeth Egnell.

Sverige har höga förväntningar på sig inför EM. Laget har som målsättning att få kvala till OS och för det behövs en femteplats som sämst.

Och laget fick en drömstart på mästerskapet.

Elin Eldebrink har varit ett frågetecken inför premiären mot Slovakien efter ryggskadan hon åkte på för en vecka sedan, men stjärnan bet ihop och körde.

Sverige kopplade greppet direkt och var i ledning med undantag för en kort period i första. I den andra kunde basketdamerna göra ett litet ryck och gå ifrån till 40-30 i paus.

Egnell dominerade

Frida Eldebrink stod för ett superförsvar på Slovakiens WNBA-stjärna Kristi Toliver och plockade bort henne helt under första halvan.

Det var dock inte någon av tvillingarna Eldebrink som stack ut mest i första halvlek. Elisabeth Egnell, som störts av en stukad fot under förberedelserna, klev fram och satte 14 poäng.

Sveriges anfallsspel började hacka rejält i den tredje perioden och Slovakien jobbade sig tillbaka i matchen. Frida Eldebrink och Louice Halvarsson gjorde sitt bästa för att Sverige skulle behålla ledningen, men med minuten kvar av perioden var ställningen 51-51 och inför den sista perioden fortsatt helt lika 53-53.

Många misstag

Svenskorna var frustrerade och gjorde många misstag både offensivt och defensivt.

Men när Frida Eldebrink inledde den fjärde perioden med att dra i två treor till 59-53 fick Sverige andrum.

Slovakien hade dock långt ifrån gett upp samtidigt som Sverige fortsatte att göra misstag. Med två minuter kvar av matchen tog Slovakien ledningen med 66-64.

Det utökades sedan till 68-64. Med minuten kvar sänkte Ashley Key en tre till 67-68. Med 30 sekunder kvar gick Key på korgen och ville ha foul, men domaren friade. I stället kunde Slovakien sätta 67-70 på 17 sekunder kvar.

”Tappar huvudet”

Sverige sökte trean med sju sekunder kvar, men foulades. Key kunde sätta kasten till 69-70.

Men Slovakien kunde till slut vinna med 72-69.

– Man är förbannad och besviken, det är knappt så att man fattar att det har hänt. Det är klart att det är en mardrömsstart, men det lärde vi oss från förra EM att det gör det intressantare, säger Elisabeth Egnell.

Förbundskapten Lars Johansson visste var matchen förlorades.

– Returtagningen. Det är en jätteenkel analys. Och för många frustrationsfoul som sätter dem på linjen. Men hade vi inte tappat returtagningen hade frustationsfoulen inte kommit.