Spelarna hyllar publiken i VM-premiären

”Fantastiskt att se en sån gul vägg”

Av: Johan Flinck, Kristoffer Bergström

Publicerad:

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Kim Ekdahl Du Rietz och Jim Gottfridsson avgjorde Sveriges VM-premiär mot Egypten.

Men det var 5 000 andra svenskar som hade huvudrollen i Royal Arena i Köpenhamn.

– Det var en fantastisk kuliss. Man var lite tagen av den, säger Kim Andersson.

En marsdag 1974 förlorade Sverige mot Spanien i handbolls–VM. Blågult hade kommit till Östtyskland med en svag trupp som slogs ut i gruppspelet.

45 år senare sjöng 5 000 tillresta svenska fans nationalsången så högt att luften vibrerade i Royal Arena i Köpenhamn. Det var ny VM-premiär och svenskarna hade inte torskat den här sortens möte sedan fadäsen på 70–talet: sviten var uppe i 15 raka förlustfria VM-matcher.

Viktiga mål av Kim och Jim

Den skulle komma att bli 16.

För mot Egypten tappade Sverige 21–15 till 22–22 i andra halvlek, men då klev två av lagets profiler fram: Kim Ekdahl Du Rietz satte 22–23 och 22–24. Jim Gottfridsson prickade in 24–25, 24–26 och slutresultatet 24–27.

1 av 3 | Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Det var skönt att kunna vara med och bidra, säger Gottfridsson.

Han och Lukas Nilsson var målbäst i Sverige med fem skott vardera (på åtta skott). Och segern kan komma att bli viktig, för tre av sex lag går vidare från gruppspelet. Med sig till huvudrundan tar de poäng de plockat med övriga två som avancerar, vilket ett ovanligt organiserat och starkt Egypten kan komma att göra.

”Aldrig varit med om det”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ett par slutord om publiken, förresten? Vi kan egentligen ge det till vem som helst i den svenska truppen, men här är ett knippe av omdömen:

– Det var magiskt! Brutalt viktigt med sån här publik bakom sig när det är så jämna matcher. Vi är väldigt tacksamma. Fantastiskt att se en sån gul vägg, säger Lukas Nilsson.

– När vi kom ut kändes det som hemmaplan. Det var häftigt. Jag har aldrig varit med om det. När vi kom ut så kändes det direkt. Nu ska vi bara bjuda upp till skönspel också, säger Jesper Nielsen.

– Jag blev lite nervös när de sjöng nationalsången och fick lite rysningar, säger Jim Gottfridsson.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE