Tennistalangen tillbaka efter pappans död

Siktar på grand slam-seger

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Amanda Anisimova som barn med sin pappa Konstantin.
Foto: Privat
Amanda Anisimova som barn med sin pappa Konstantin.

Hon var mitt uppe i sin genombrottssäsong och skulle spela US Open hemma i USA – då dog hennes pappa.

Nu är Amanda Anisimova tillbaka på den stora tennisscenen.

– Det var det tuffaste jag har varit med om och jag pratar inte riktigt om det med någon, säger 18-åringen i en artikel i New York Times.

Anisimova hade slagit igenom med dunder och brak och gått till semifinal i Franska öppna som 17-åring. Siktet var inställt på 2019 års sista grand slam-turnering: US Open.

Men amerikanskans turnering tog slut innan den hann börja.

Efter att hennes far, Konstantin Anisimov, inte hade hört av sig på flera dagar blev familjen orolig. När man sedan märkte att dörren till hans lägenhet var låst från insidan tillkallades polis och tog sig in i lägenheten, varpå han hittades död på golvet, 52 år gammal.

– Det kommer aldrig att försvinna. Men du kan inte ändra något och du måste gå tillbaka till ditt liv, säger hon i en artikel i New York Times om sorgen efter hennes far.

”Det var fortfarande tufft”

Anisimova tog beslutet att dra sig ur grand slam-turneringen på hemmaplan. Hon ställde därefter upp i två turneringar under hösten innan hon valde att avsluta säsongen i förtid.

– Det var lite för tidigt. Det var fortfarande tufft och jag hade fortfarande en hel del känslor som jag bara försökte hålla inom mig, säger hon.

Nu är hon tillbaka. 18-åringen, som är rankad 22 inför Australian open, är på jakt efter sin första grand slam-seger.

– Jag tror verkligen att jag kan vinna en ”slam” 2020. Jag har jobbat så hårt jag bara kan för att det ska hända, och med det team jag har nu så tror jag att det är möjligt, säger hon.

”Tror inte hon gått igenom sorgeprocessen”

För att ta steget mot sin första grand slam har hon anställt tränaren Carlos Rodríguez.

– Jag tror inte att Amanda har gått igenom sorgeprocessen helt. Vi måste vara väldigt försiktiga och känsliga och inte skynda på saker. De senaste månaderna har varit en tuff situation för henne, säger han.

Han har tränat flera stora tennisspelare genom åren, bland annat den sjufaldiga grand slam-vinnaren Justine Henin. Henin förlorade sin mamma vid tolv års ålder och Rodríguez hjälpte henne igenom sorgen, och var hennes tränare under större delen av karriären.

– Jag säger alltid att som barn måste du acceptera det som inte går att acceptera. Justine behövde gå igenom en process, det behöver Amanda också göra, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN