Linn Svahn stöttar Diggins kamp: Förlegat

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jessica Diggins protesterade mot en sexistisk fråga under tävlingarna i Falun.

Linn Svahn är med henne i kampen.

– Det är väldigt förlegat och något vi borde skjuta långt bort från oss, säger Svahn.

Det lilla brandtalet kommer på en pressträff i Saxnäs, en vecka före VM-sprinten. Linn Svahn har snart återhämtat sig helt från axelskadan och tar sig gärna tid att prata om jämställdhet.

– Kroppar som kroppar... de ska få vara just kroppar. Speciellt kvinnokroppar. Man ska inte diskutera hur de ser ut i förhållande till vad de presterar, utan behålla fokus på vad de är kapabla att göra. Inte hur de är utformade, säger hon.

Ämnet förs på tal tack vare ett inlägg som Jessie Diggins skrev på sin blogg i måndags. Amerikanskan återgav en händelse efter segern på tio kilometer fritt i slutet av januari, då en reporter inte tycktes vara sugen på att ställa frågor utan i stället la fram en egen teori om varför hon vunnit. Det ska ha varit för att hon väger mer än Johaug och därför hade en fördel i utförsåkningen.

”Alla ser ut som de gör”

’”För alla kvinnors skull, på vad jag hoppas var live-tv, sa jag åt honom att han måste lära sig prata med kvinnor. Därtill ska han aldrig kommentera en skidåkares kropp. Det är inte okej”, skriver Diggins.

Svahn tycks ha läst inlägget. Hon stämmer in i kritiken.

– Det är en sits manliga idrottare inte hamnar i, de behöver inte förklara sig för att ser ut si och så, säger Svahn och fortsätter:

– I stället borde man fokusera på alla fantastiska saker hon kan göra med sin kropp. Hur stark hon är, som det hon gjorde i Falun: att slå Johaug på en så krävande bana. Alla ser ut som det gör. Det är oväsentligt egentligen, så länge man fungerar.

Publicerad:

LÄS VIDARE