Handboll

IK Sävehof svenska mästare

Edvardsson bäst också i sista matchen

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

VM-silver, årets komet, ligans MVP och mittnia i all star team.

Klart att Jonathan Edvardsson skulle kröna sin makalösa säsong med ett SM-guld i sista matchen för moderklubben Sävehof.

Nu blir kaptenen proffs i Bundesliga.

– Det är med otroligt stort vemod man lämnar, säger han till C More.

IK Sävehof är svenska mästare i handboll igen.

Partilleklubben tog sitt sjunde SM-guld sedan 2004 och var regerande mästare från 2019 eftersom det inte blev något slutspel eller utsågs någon mästare i fjol på grund av pandemin.

Det stod klart efter att man vunnit den tredje raka finalmatchen mot IFK Skövde med 30–27 (14–11). Sävehof gjorde 5–4 efter 10 minuter och släppte sedan aldrig ledningen även om Skövde, utan sin skadade landslagsspelare och storskytt Jack Thurin, krigade på in i det sista.

Laget från Partille är synnerligen värdiga mästare: man vann grundserien, gick igenom slutspelet obesegrade och vann 21 av de 23 sista matcherna på säsongen.

Edvardsson bäst i sista matchen

Bäst i den tredje finalmatchen, och sett över hela säsongen, var spelmotorn Jonathan Edvardsson. Han gjorde visserligen bara tre mål själv men låg bakom majoriteten av resten.

– Det är otroligt stort. Man kommer till en sådan här match så satans laddad och vill så mycket. Då handlar det om att behålla kylan, säger han till C More.

Edvardsson var lika ödmjuk som vanligt, också efter hyllningarna från tv-experten Jennie Linnéll.

– Jag kanske är den som syns i vissa fall men det är så många som lägger ner ett jävla jobb. Det är laget som gör det.

24-åringen, som spelat i Sävehof i hela sitt liv, har haft en fantastisk säsong. Han debuterade i landslaget i november och var med och vann VM-silver i januari.

I förra veckan utsågs Edvardsson till årets komet i svensk handboll och i måndags korades han till hela ligans MVP samtidigt som han tog plats som mittnia i handbollsligans officiella all star team.

Nu fick lagkaptenen kröna sin säsong med att vinna SM-guld i sin sista match (på ett tag i alla fall) för moderklubben. För till nästa säsong blir han proffs i tyska Hannover.

– Det är med otroligt stort vemod man lämnar. Nu väntar ett jätteroligt äventyr men man kommer att sakna det här gänget och den här klubben som man har vuxit upp i. Förhoppningsvis får man komma tillbaka en dag, säger han till C More.

Skövdes trotjänare slutade med ny finalförlust

En annan stor segerorganisatör är förstås tränaren Michael Apelgren som tog över laget inför säsongen. Detta var Apelgrens sitt tolfte ligaguld sedan 2006 (tre med Hammarby och två med Sävehof som spelare och sex raka med norska Elverum som tränare).

Bäste målskytt (sju mål) för Sävehof i finalen blev Christoffer Brännberger, som varit missat stora delar av säsongen i sviterna av corona.

– Vi har krigat som en familj hela säsongen, säger Brännberger, som nu lämnar klubben för Önnered, till C More efter finalen.

På den andra sidan av planen fick två Skövde-trotjänare, 40-årige Kristian Svensson och 39-årige Rasmus Wremer, avsluta sina karriärer med ännu en finalförlust. Wremer var med om klubbens båda tidigare finalförluster (2005 och 2007) och Svensson den ena (2005).

– Jag blev den eviga tvåan, kan man säga. Det hade kunnat bli ett sagoslut men det blev värsta tänkbara. Det hade inte kunnat bli en bättre avslutning att slå just Sävehof i finalen, säger Wremer till C More.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Flinck: Sävehof är handbollens MFF

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

IK Sävehof

IFK Skövde Handboll