Vasaloppets målgång flyttas – efter 99 år

Publicerad 2021-03-02

Så här har målgången i Vasaloppet sett ut i 99 år. Nu flyttas den. Arkivbild.

Vasaloppsmålet i Mora, ett av Sveriges stora idrottshistoriska landmärken, ska byta plats. Därmed blir det klassiska loppet 100 meter kortare.

Ändringen får kritik:

– Det är en tråkig utveckling, säger den framgångsrike skidtränaren Magnar Dalen.

Följ ämnen
Längdskidor

I 99 år har den klassiska målgången för Vasaloppet stått på samma ställe. På den platsen har idrottshistoriska ögonblick avlöst varandra och hundratusentals skidåkare har gått i mål under devisen ”I fäders spår för framtids segrar”.

Men nu blir det annorlunda. I samband med årets elittävling på söndag flyttas mållinjen tillbaka cirka 100 meter. Där byggs i år en enklare målplats som nästa år blir ett stadionliknande mål med stora cirkelformade läktare och med en kopia av den klassiska måltribunen i centrum.

Stort ögonblick

I år kommer alla 2 500 motionärer i söndagens upplaga av pandemilösningen Vasaåket att ha målgången vid Zorngården, innan de kommer in i Mora. Men från och med nästa år får både elit och motionärer samma nya målplats.

Vd:n Johan Eriksson förklarar varför Vasaloppsledningen tagit detta beslut:

– Ett stort ögonblick för deltagarna och anhöriga är mötet efter loppet. Fram tills nu har det skett på en grusplan mellan två riksvägar långt från målet. Genom denna förändring lyfter vi detta viktiga ögonblick.

Mötesplats

Johan Eriksson berättar att det skapas mötesplats vid Mora-Nisses torg, intill den klassiska måltribunen, som ska vara kvar, liksom statyn av Gustav Vasa. Där kommer, från och med nästa år, också att finnas ytterligare en matkontroll som arrangörerna kallar den åttonde kontrollen.

– Vid det nya målet kan man kan se målgången från stora läktare, likt det som finns på alpina tävlingar. Därefter går åkarna 100 meter till den gamla målplatsen där de möter anhöriga och vänner. Därmed hoppas vi kunna stärka upplevelsen av Vasaloppet och lyfta den ursprungliga målplatsen.

Johan Eriksson fortsätter:

– Dessutom blir vi bättre på att knyta samman centrala Mora med Vasaloppsmålet och folkfesten.

Samma rekordtider

Johan Eriksson och ledningen av Vasaloppet är medveten att detta är en stor idrottskulturell förändring.

– Vi får testa och se hur detta tas emot. Men detta är inte första gången det gjorts förändringar av upploppet på Vasaloppet. Fram till mitten av 1950-talet rundade åkarna Klockstapeln. Därefter blev det den sträckning vi har i dag.

TT: Vasaloppet blir hundra meter kortare. Hur blir det med framtida rekordtider?

– Där görs ingen skillnad. Vi har genom åren tvingats göra flera mindre justeringar längs med banan för att anpassa efter naturen. Det har inte märkts. Detta blir naturligtvis tydligare, men gör ingen skillnad, säger Johan Eriksson.

Dalen kritiserar

Magnar Dalen, tidigare förbundskapten för bland annat svenska och norska skidlandslagen, är sportdirektör för det ledande laget i Ski Classics, Team Ragde Eiendom.

Norrmannen beklagar ändringen.

– Det är synd att det långa upploppet på Vasaloppet försvinner. Det är ett klassiskt upplopp där man kan kika ner och se långa dramatiska spurtdueller.

– I dag har många platser för korta upplopp. Det blir bättre idrott när åkarna får spurta längre mot varandra, speciellt om det är generellt trångt. Därför är det en tråkig utveckling med Vasaloppets upplopp. Men det kommer säkert att bli rätt vinnare ändå, säger Magnar Dalen.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln