Formel 1

Hamilton bar tröja med politiskt budskap

Av: 

Moa Berander

Anna Andersson

SPORTBLADET

Lewis Hamilton bar en tröja med Black Lives Matter-budskap när han vann helgens lopp i Mugello. Och han kommer att fortsätta sin kamp.

– Jag kommer inte att ge upp. Jag kommer inte att sluta nyttja den här plattformen för att skapa uppmärksamhet för det som jag anser är rätt.

Däremot kan det bli svårt för honom att visa sitt budskap på prispallen framöver.

”Arrestera poliserna som dödade Breonna Taylor” stod det på Hamiltons svarta t-shirt efter söndagens lopp på Mugello. På ryggen var det en bild på Breonna Taylor med texten ”Säg hennes namn”.

– Många tror att det bara händer i staterna. Ja, det finns polisbrutalitet i USA men systematisk rasism finns över hela världen, säger Hamilton om tröjan, enligt TMZ.

Tröjan skapade uppmärksamhet eftersom F1 inte tillåter att förarna framför några politiska, religiösa eller radikala budskap. Samtidigt har mästerskapet under året systematiskt arbetat med en antirasism-kampanj, Mercedes har lackat om sin bil från silver till svart för att visa på människors lika värde och inför varje lopp stöttar samtliga förare kampen mot rasism. Sporten har även tagit ställning med en video som spelas upp innan varje tävling där Hamilton säger att han ”inte kommer hålla tyst”.

Stark kritik

Samma sak påtalade han under tisdagen i en händelse på Instagram:

– Detta är en gemensam resa för att vi alla ska komma närmare varandra och utmana världen för att den ska bli jämlik på alla sätt, det handlar inte bara om rasism. Vi kan göra den här världen bättre för våra barn och kommande generationer, skriver Hamilton som är den förste och ende svarte förare som vunnit VM-titeln i F1.

Däremot så kommer han att få sköta sin agenda på något annat ställe än prispallen framöver. En talesman för det internationella bilsportförbundet bekräftar för BBC att det varken har genomförts eller kommer att genomföras någon utredning mot Hamilton.

Däremot skriver Racefans.net att FIA ska tydliggöra reglerna för vad en förare får ha på sig på prispallen framöver.

Sköts av poliser

Breonna Taylor sköts till döds av poliser i hennes hem i mars i år. Black Lives Matter har uppmärksammat händelsen och flera olika idrottsikoner har tidigare hjälpt till att sprida budskapen. Bland annat hade Naomi Osaka ett munskydd med hennes namn under US Open.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Formel 1

LÄS VIDARE

Två masskrascher i starten av Formel 1 på Mugello

Formel1-föraren fortsätter protestera mot rasism

ÄMNEN I ARTIKELN

Formel 1

Lewis Hamilton

Naomi Osaka