Jonna Adlerteg: ”Man hänger i köttsåren”

Uppdaterad 2023-03-29 | Publicerad 2018-08-20

I oktober åker EM-silvermedaljören Jonna Adlerteg till VM i Qatar. Mitt i förberedelserna bjuder Sveriges största gymnastikstjärna på en unik resa genom karriären.

Titta på blåsorna. Titta på såren. Titta på valkarna.

Varenda veck i 23-åringens händer berättar en historia, men ingen blir komplett utan att se den sista bilden.

Det här är Jonna Adlertegs medaljer.

Det här är vad som krävts för att ta dem.


2008: Juniortiden i Västerås

– Jag var tretton år och hade inte bytt till Eskilstuna GF än. När man får en uppkörning ser det ut så här. Det blir lite blod och gör ganska ont, men är inte jättefarligt. Ofta när det är mitt i händerna läker det fort.

Såret beror på att det blir en spricka i valken. Man kommer med fart och gör ett släpp, så att det rivs upp. Det är som ett skavsår.

2013: EM-silver i barr som 17-åring – Sveriges första AG-medalj på 50 år

– Det där är typiska mästerskapshänder. Och där är alltså läget bra. Jag har inte ont i händerna men har valkar, förhårdnader, såna som man kan ha på hälarna.

Titta på valken i mitten av vänster hand. Den är mindre än den jag har nu. Det är ett tecken på att jag kört en del barr sedan dess.

Redan här sov jag med salva på händerna och med bomullshandskar som jag köpt på apoteket.

Varje natt?

– Varje natt.

Året runt?

– Året runt. Det kunde vara någon gång, som natten efter EM, som jag inte hade det. Så firade jag.

2015: Seger i världscupen

– Det här var mitt andra genombrott, när jag vann i Cottbus i barr. Det var första gången jag satte en riktigt hög poängserie (15 033 är den högsta poäng någon svensk gymnast fått, reds anm), en som verkligen kunde stå sig internationellt. Den här serien var mycket svårare än den i EM.

Det här är i uppbyggnaden, första tävlingen för året, så jag hade lite ondare i händerna.

Verkar inte vänstern må sämre än högern?

– Jo. Jag använder den i vändningarna. Det är därför den valken är här och inte i andra handen.

2016: Återkomst, seger och ny skada

– Jag skadade korsbandet året innan. Jag tog mig tillbaka och vann mitt andra världscupsguld direkt, så här mår händerna bra. Men jag har ont i knäet.

Det visade sig att jag skadade menisken i landningen, så jag missade OS samma år.

Slutet av juli 2018: Förberedelser till EM

– Två veckor före ett mästerskap får man normalt inte uppkörningar för att man går ner i antal serier på träning. Men det var en väldigt varm sommar. Jag blev svettig under barrskydden och huden blev mjuk, så då går den lättare upp. Det är som när man badar.

Så vad hände?

– Jag kände direkt efter en serie att jag hade fått en uppkörning. Jag tog av skyddet och tvättade av handen för att det blödde så mycket. Då såg jag en blodblåsa på andra. Jag hade två serier kvar att köra, EM var nära, så det var bara att ge sig på det igen.

Du visste att det skulle blöda men tränade vidare. Hur var det?

– Hade det varit ett halvår kvar till EM hade jag låtit det läka ihop litegrann. Nu fanns inget utrymme för det. Med en blodblåsa är det ändå kört.

Så hur gick det i nästa serie på träningen?

– Ja...

Slutet av juli 2018: Paniklösning till EM

– Bilden gör inte såren rättvisa. Det blödde verkligen mycket.

Hur illa var det?

– För mig är det sämsta ställena att få uppkörningar på, för barrskydden gör så att man hänger i köttsåren. Jag var inte glad över det där.

Så vad gjorde du?

– Åkte till apoteket och handlade för 250 kronor. Jag köpte allt jag kunde tänka mig var bra för att få det att läka. Bakteriedödande. Babypuder för att få dem att torka ut.

Gick det?

– Ja. Det läkte precis före tävlingen. Men jag tejpade händerna och det gillar jag egentligen inte. Det krävs mycket känsla, att man känner barrholmen när man tävlar.

Augusti 2018: EM-silver i barr i Glasgow

– Jag tycker att bilden är fin. Jag tittar mest på medaljen.

Sällan har en sportbild visat så mycket utan att visa själva sporten. Vad tror du att andra ser?

– Jag hoppas att andra kan se att det är mycket arbete bakom medaljen. Och att det är snyggt att man ser medaljerna och händerna, men också glittret på dräkten. Det finns mycket att säga om det.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln