Tränaren: ”Charlotte är för hård mot sig själv”

Ger sin syn på Charlotte Kallas sammanbrott i Lillehammer

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlotte Kalla var förkrossad och tvingades avbryta en intervju efter fjärdeplatsen i Lillehammer i söndags.

Nu ger tränaren Magnus Ingesson sin syn på den känslomässiga reaktionen.

– Charlotte är för hård mot sig själv, säger han till norska VG.

Charlotte Kalla startade först i söndagens jaktstart, men slutade fyra i mål.

Att norska Therese Johaug, som startade bara två sekunder efter, skulle komma ikapp var skidstjärnan beredd på men hon fick även se ryggarna på Ebba Andersson och norskan Ingvild Flugstad Östberg.

Efter loppet var Charlotte Kalla oerhört besviken. När hon stod med skrivande press kom norskan Heidi Weng fram för att ge tröst och då brast det för Charlotte Kalla som inte orkade prata mer och lämnade målområdet med tårar i ögonen.

Charlotte Kalla i Lillehammer
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Charlotte Kalla i Lillehammer

”Kan inte vara på pallen varje lopp”

Norska tidningen VG har talat med Charlotte Kallas tränare om reaktionen. Magnus Ingesson, som också ansvarar för hela damlandslaget, anser att skidstjärnan är för hård mot sig själv.

– Det är viktigt att Charlotte är realistisk med vad hon kan förvänta sig i varje enskilt lopp, säger Magnus Ingesson och tillägger:

– Hon kan inte vara på pallen i varje lopp.

Charlotte Kalla hade inför söndagens jaktstart en andraplats i den klassiska milen Ruka, en tredjeplats i fri stil 10 km i Lillehammer och en plats i semifinalen i sprint.

”Inget katastroflopp”

Jakstarten och därmed minitouren slutade med en fjärde plats.

– Söndagens lopp var inget katastroflopp av Charlotte. Hon var bara 23 sekunder bakom Johaug. Hade hon varit 45 sekunder eller en minut efter, det hade varit katastrof, säger Ingesson till VG.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Magnus Ingesson.

På frågan: tror du att hon har fått en liten knäck när Johaug varit så överlägsen i säsongsöppningen svarade Magnus Ingesson att det tror han inte.

– Det som är viktigt är att Charlotte måste fokusera på sig själv. Hon kan inte ha fortsatt fokus på Johaug, säger Ingesson.

”Vi vill se att hon är med”

Magnus Ingesson, som varit Charlotte Kallas tränare under hela hennes landslagskarriär, har förstås talat med skidstjärnan. Landslaget är kvar i Norge inför helgens tävlingar i Beitostölen. Vad som sagts mellan tränare och adept, vill Magnus Ingesson inte berätta om.

– Men hon var besviken. Väldigt besviken, säger Ingesson och fortsätter:

– Charlotte är för hård mot sig själv.

Charlotte Kalla har genom åren haft utmaningar med att släppa besvikelsen och gå vidare. Men det tar på hennes energi och målet nu är att lägga det bakom sig.

På lördag är det 15 km fri stil i Beitostölen.

– Charlotte behöver inte vinna. Men hon vill se att hon är med. Det är viktigt med tanke på VM att man vet att man är med, säger Magnus Ingesson.

LÄS MERVinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MERSkid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

Publicerad:

LÄS VIDARE