Wilander: Svårt att konkurrera med Zlatan

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Några blågula spelare i Australian Open – men ingen förväntas göra avtryck.

Inget oväntat, men tråkigt enligt tennislegendaren Mats Wilander.

52-åringen - som är expert för Eurosport – menar att svensk tennis har fått lida på grund av Sveriges bäste fotbollsspelare.

– Det är inte lätt att konkurrera med fotboll när de har Zlatan. Det gäller att vara redo den dagen han släpper taget, säger Wilander.

Sverige har fått fram tre världsettor i tennis: Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg. Men det var ett tag sedan.

En av de före detta världsettorna, Mats Wilander, är till vardags tennisexpert för Eurosport. Mellan den 16–29 januari ska han följa Australian Open. Där blir det expertutlåtanden i programmen ”Game, Set & Mats” och ”Mats Point”.

”Valde inte namnen”

– Haha, jag valde inte namnen. Det var Eurosports idéer. Jag är inte hundraprocentig säker på vem det var som hade de briljanta idéerna, jag hade aldrig kommit på de orden. Det är perfekta namn för mig, och de sätter sig i huvudet, säger Wilander.

Andy Murray, Storbritannien, och Novak Djokovic, Serbien är favoriterna på herrsidan, medan Serena Williams, USA, och Angelique Kerber, Tyskland, spås göra upp om titeln på damsidan.

Få framgångar senaste åren

Och så har det sett de senaste åren. Det var några år sedan Robin Söderling rörde om i grytan.

– Men det håller på att vända lite. Antalet spelare i Sverige, juniorer och proffs, är lika många som tidigare. Det är mycket fler äldre som spelar nu än tidigare. Det är bara frågan om att någon ska ta ett kliv, säger Wilander och fortsätter:

– Visst hade det hjälpt till om Robin Söderling hade hållit på längre. Då hade han inspirerat fler.

”Inte lätt att konkurrera med Zlatan”

En orsak till att tennisen har svårare att locka nya spelare – och på det sättet få fram spännande spelare – stavas Zlatan Ibrahimovic.

– Det är inte lätt att konkurrera med fotboll när de har Zlatan. Det var ju liknande på 80-talet, det var svårt att konkurrea med Borg och Stenmark där, sådana legendarer. Fotbollen och ishockeyn fick lida för det på den tiden. Men det är bara att fortsätta att köra på, säger Wilander.

– Zlatan gör det kanon på fotbollsplanen och visst vill man att han spelar till han är 50 år. När han väl släpper gäller det att vara redo, att man har ett bra underlag för spelare och att man skapar ett intresse.

Är du missnöjd?

– Jag är inte besviken över hur det ser ut. Givetvis är man besviken när man inte har svenskar med i Grand Slam eller när vi inte har någon i närheten av andra veckan. Men det är inte spelarnas fel. Sverige är ett litet land, det är tufft att konkurrera med ishockey och fotboll.

Vilka tennisspelare känns mest spännande i Sverige?

– Jag tycker att Ymer-bröderna är fantastiskt intressanta. De spelar bra i singel och haft några bra vinster, spelat jämnt mot flera bra spelare. De vann dubbeln i Stockholm Open och har varit med i Davis Cup. Det gäller att nå mot 100-strecket snart. Får vi ett bra år kan de definitivt nå dit båda två.

Elias Ymer är rankad på plats 160 i världen. Mikael är 492:a.

Lämnade jobbet efter åtta dagar

Den 22 mars 2016 blev det officiellt att Mats Wilander skulle träna USA:s stora hopp på damsidan: Madison Keys. Endast åtta dagar senare bröts samarbetet.

Och sådär nio-tio månader senare medger Wilander att han inte har något jättesug efter att bli tränare för en elitspelare igen. Han trivs som expert i tv, och fokuserar mest på att dela med sig av sin entusiasm och kärlek för tennisen.

– Jag har försökte att åka med en spelare tre-fyra gånger, bland annat med Paul-Henri Mathieu. Det har varit givande och inspirerande. Jag har också varit Davis Cup-kapten, jag har varit vanlig tränare – jag tycker att jag har känt på det mesta. Det jag har insett efter alla år är att jag vill dela med mig av min entusiasm. Om det är genom en elitspelare, en amatör, en junior eller till publiken spelar ingen roll. Jag är ju intresserad av alla tennis. Jag har hittat rätt med Eurosport och det uppfyller mycket av mitt intresse för tennis, säger Wilander.

Publicerad:

LÄS VIDARE